Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске издало је рјешење којим је одобрен увоз 20.000 доза вакцине против коронавируса “Спутњик Ве”, потврдили су из Министарства.

Рјешење је издато на основу захтјева за увоз који је поднио велетрговац лијекова “Крајина група” из Бањалуке.

У Министарству напомињу да је ријеч о хитном увозу лијека који нема дозволу за стављање у промет у БиХ, а неопходан је за заштиту здравља становништва на приједлог здравствене установе, односно у складу са уговором закљученим између Института за јавно здравство Републике Српске и “Крајина групе”.

Према информацијама велетрговца, очекује се да овај лијек током предстојећег викенда стигне на аеродром у Београду, одакле ће даље бити упућен у Републику Српску.

Након завршетка царинског поступка, биће упућен на контролу серије у надлежну Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ.

По добијању одобрења за употребу лијека, планирано је да се настави са спровођењем имунизације против коронавируса, а у складу са Планом вакцинације у Републици Српској.

Из Министарства подсјећају да је овим планом предвиђено да вакцинама које стигну у Републику Српску приоритетно буду вакцинисани здравствени радници, корисници и запослени у установама за смјештај старијих лица, становништво старије животне доби и особе са хроничним обољењима.