Удружење “Срце за дјецу обољелу од рака”, Црвени криж ФБиХ, Црвени криж опћине Центар Сарајево и Завод за трансфузијску медицину ФБиХ организовали су акцију даривања крви.

Како су дјеца обољела од рака врло често у потреби за трансфузијом ради природе лијечења кроз које морају проћи, Удружење, Црвени криж и Завод су поново покренули акцију добровољног даривања крви.

Ово је шеста по реду акција овог типа покренута жељом хуманих донатора и њиховом жељом да помогну те потребама дјеце обољеле од рака.

Баш као и претходних пет, акција је била више него успјешна, гдје се пријавило 105 људи од којих је 92 испунило услове за даривање, те који су успјешно даривали своју крв. Похвална је чињеница да су се грађани одазвали у толиком броју акцији што показује колико постоји хуманих људи који су спремни бити подршка рањивим групама.

Дјеца обољела од рака су једна од група којима је крв свакодневно потребна како би могли успјешно завршити своје интензивно болничко лијечење. Дјеца обољела од рака јесу истински хероји, али не могу сами издржати своје лијечење. Потребно је да имају и они своје сопствене хероје који ће их спасити. Ради тога је и слоган ове акције био “Даруј крв, буди њихов херој!”.

“Када кажемо да дајете поклон који живот значи, ми то буквално тако и мислимо, јер наша дјечица свакодневно требају крв и њене компоненте како би издржали до краја своје лијечење. Без крви њихово лијечење не би било могуће, а самим тиме би било доведено и изљечење у питање. Веома смо захвални свим грађанима који су се одазвали акцији, поготово у вријеме пандемије. Ово је вријеме када се солидаришемо и показујемо једни другима да можемо бити нечији ослонац у најтежим данима”, рекао је Фикрет Кубат, директор Удружења Срце за дјецу.

Задовољни акцијом су и у Црвеном крижу Федерације БиХ.

“Огромна захвалност онима који су се одазвали акцији. Још једном су дариваоци показали да мали хероји нису сами, и да су увијек ту да помогну. Презадовољни смо одзивом, и свако хвала је мало. Крв је лијек који нема замјену, даривањем крви спашавате животе, а нема ништа вредније од тога”, изјавио је Намик Хоџић, генерални секретар ЦКФБиХ.