Други модул регионалне политичке академије “Прогресивне политике на западном Балкану” (ПРОГВеБ) одржан је од 20. до 27. јуна 2021. године у Сарајеву.

“ПРОГВеБ” је политичка академија која окупља младе либерале и социјалдемократе из шест земаља западног Балкана.

Циљ академије је повећати политичко учешће и утјецај младих кроз јачање њихових капацитета и регионалне сарадње на демократким принципима. Полазнице и полазници треће генерације ове академије су млади из Босне и Херцеговине, Албаније, Сјеверне Македоније и Косова.

Учесници су имали прилику разговарати о великом броју важних тема за младе и регионалну сарадњу. У првом дијелу седмице фокус је био на дипломатији, вањској политици, унутарстраначкој демократизацији и родној једнакоправности.

Људска права са фокусом на раднике и ЛГБТИ популацију биле су неке од тема другог дијела програма.

Разговарано је и о умјетности као средству за суочавање са прошлошћу и помирење, као и о културном и националном брендирању. Такођер, представљени су и приједлози политика на којима су радиле полазнице и полазници, а у дијелу програма посвећеном лобирању разговарали су о начинима како доћи до што шире подршке, са стручњацима из БиХ и региона.

Важан дио програма је била посјета Меморијалном центру Сребреница, гдје су млади из регије одали поштовање жртвама геноцида у том граду, а све с циљем његовања културе сјећања.

  • Сусрет у Сарајеву је био уникатан због неколико ствари. Прије свега, схватили смо колико нам је свима недостајало учење и дружење уживо. Овај модул нам је помогао да схватимо да на западном Балкану имамо много више сличности него разлика. Посјета Сребреници је била врло емотивна и едукативна. Доста отрежњујућа – да се никада не понови – изјавио је члан Либерално-демократске странке из Сјеверне Македоније Иван Дургутов.

Посјети Сребреници је претходила пројекција босанскохерцеговачког кандидата за Оскара, филма “Qуо Вадис, Аида?” редитељице Јасмиле Жбанић. Продуцентска кућа “Деблокада” је омогућила бесплатну пројекцију овог остварења за полазнике “ПРОГWеБ” академије.

Академију организују шведске фондације “Олоф Палме Интернатионал Центер” и “Центре Партy Интернатионал Фоундатион”, уз подршку Фондације “Борис Дивковић” (Босна и Херцеговина), Форума лијеве иницијативе (Босна и Херцеговина), Центра модерних вештина (Србија), Фондације Qемал Стафа (Албанија), Института за социјалдемократију Прогрес (Сјеверна Македонија), Либералног института Скопље (Сјеверна Македонија) и Института за социјалне политике Мусине Кокалари (Косово).