Данас је одржан видео састанак на тему именовања чланова Комисије за вриједносне папире ФБиХ на којем су, уз предсједника Федерације БиХ Маринка Чавару, судјеловали и високи представник Валентин Инзко, велепосланик ЕУ у БиХ Јоханн Саттлер, велепосланик САД-а у БиХ Ериц Нелсон, велепосланик Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Маттхеw Фиелд, допредсједница Федерације БиХ Мелика Махмутбеговић и допредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић.

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара информирао је судионике састанка о досадашњем тијеку избора и именовања чланова Комисије за вриједносне папире, притом истакнувши да је након проведеног јавног поступка за избор и именовање чланова Комисије за вриједносне папире ФБиХ, уз сугласност допредсједника ФБиХ, 24. српња 2018. године донио Одлуку о разрјешењу и именовању чланова Комисије за вриједносне папире ФБиХ која ступа на снагу даном потврде у Парламенту ФБиХ.

Такођер, подсјетио је да је та Одлука исти дан достављена Парламенту ФБиХ и да је Заступнички дом Парламента ФБиХ дана 18. просинца 2019. године потврдио Одлуку о разрјешењу и именовању чланова Комисије за вриједносне папире ФБиХ, док Дом народа Парламента ФБиХ то није учинио до данашњег дана и 11. ожујка 2021. године одбио је дати сугласност.

Предсједник Федерације БиХ казао је и да се тренутна Комисија састоји од два члана (предсједник и члан) и нема потребан минимум за одлучивање, а предсједнику Комисије је Одлуком Суда забрањен приступ у службене просторије, а он одбија пренијети овласти на Матеја Живковића.

„У циљу разрјешења проблема, 25. ожујка 2021. године именовано је Повјеренство за провођење поступка избора кандидата за именовање чланова Комисије за вриједносне папире ФБиХ. Јавни натјечај за избор и именовање чланова Комисије за вриједносне папире ФБиХ објављен је у Службеним новинама ФБиХ 2. травња 2021. године и отворен је 15 дана од дана објаве у Службеним новинама ФБиХ. Повјеренство ће на темељу законских одредби провести процедуру, те се надамо да ћу за два мјесеца моћ именовати Комисију уз сугласност допредсједника ФБиХ и упутити у Парламент ФБиХ на потврду“, казао је предсједник Федерације БиХ.

Судионици састанка истакнули су значај Комисије за вриједносне папире ФБиХ и да ће дати максималну потпору да се убрза процес именовања сукладно еуропским стандардима и релевантном законодавству, саопћено је из Уреда предсједника ФБиХ.