Пет милиона људи од данас је поново под блокадом у Мелбурну, другом по величини граду у Аустралији, пошто су због раста епидемије вируса корона рестрикције уведене само неколико седмица послије њиховог укидања.

Становници су обавијештени да треба да остану код куће у наредних шест седмица након што друге мјере нису дале резултате у сузбијању обољења ковид-19.

Држава Викторија, гдје је регистровано нових 165 случајева, одсјечена је од остатка Аустралије у покушају да се спријечи ширење вируса на остале дијелове земље, пренио је АФП.

Јуче је велики број људи пожурио да пређе границу са сусједним Новим Јужним Велсом, због чега постоји бојазан да блокада неће дати резултате.

Полиција је објавила да је око 30.000 аутомобила прешло границу за мање од 36 часова.

Држава Квинсленд објавила је да ће вратити све путнике из Викторије, укидајући опцију да по доласку проведу 14 дана у карантину.

У Мелбурну влада забринутост због посљедица друге блокаде по економију и ментално здравље становника. Званичници процјењују да ће нова блокада коштати привреду шест милијарди аустралијских долара.