Вакцина против коронавируса у Кини могла би да буде спремна за ширу јавност у новембру, изјавила је једна висока званичница у тренутку када се води трка међу лабораторијама широм свијета око израде вакцине.

“Садашњи напредак је врло задовољаваљући” рекла је за националну телевизију ЦЦТВ епидемиологиња Ву Гуџен, званичница кинеског Центра за контролу и превенцију болести, тијела кинеског Минситарства здравља.

Ву је рекла да би потенцијална вакцина могла да буде расположива око новембра или децембра. У Кини је у току израда више вакцина, али она није навела о којој је ријеч.

Једна потенцијална кинеска вакцина, коју развија лабораторија КанСино Био у сарадњи са војним научницима дио је пројеката који су највише одмакли.

Други кинески произвођачи су такође у одмаклим фазама развоја вакцине, као што су компаније Синовак и Синофарм. Оне су у Пекингу први пут представиле своје дозе против Ковида-19 прошле недјеље.

Те двије фармацеутске куће се надају да ће добити зелено свјетло за излазак у продају прије краја 2020.

Девет кандидата за вакцину тренутно су у фази три испитивања у свијету. Ради се о посљедњој фази пробе на људима прије могућег изласка на тржиште.

Једну од вакцина која највише обећава на свјетском нивоу израђује фармацеутски гигант Астра Зенека са престижним британским универзитетом Оксфорд.