Нови коронавирус циркулирао је Италијом од септембра 2019. године, показује студија Националног института за рак (ИНТ) талијанског града Милана.

Свјетска здравствена организација (СЗО) објавила је како су нови коронавирус и КОВИД-19, респираторна болест коју узрокује, били непознати прије него што је у децембру 2019. први пут забиљежено избијање епидемије у Вухану у централној Кини.

Први талијански пацијент КОВИД-19 откривен је 21. фебруара у градићу у близини Милана, у сјеверној регији Ломбардија.

Међутим, налази талијанских истраживача, које је објавио ИНТ-ов научни часопис “Часопис о туморима”, показују да је 11,6 одсто од 959 здравих добровољаца који су се укључили у пробни тест рака плућа између септембра 2019. и марта 2020., развило антитијела на коронавирус знатно прије фебруара, кад је званично почела епидемија у Италији.

Сљедећи специфични тест антитијела на САРС-КоВ-2 провео је Универзитет у Сиени под насловом “Неочекивано откривање антитијела на САРС-КоВ-2 у предпандемијском раздобљу у Италији”.

“Показало је да су четири случаја из прве седмице октобра прошле године такође позитивна на антитијела која неутрализирају вирус, што значи да су се те особе заразиле у септембру”, рекао је Ђовани Аполоне, коаутор студије, јавља Ројтерс.