Изложба фотографија ангажованих фотографа из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије под називом “Оn the Move” биће свечано отворена сутра у београдској галерији “Енџио хаб”.

Аутори изложбе су Дамир Шагољ из Босне и Херцеговине, Горан Боричић из Црне Горе, Сандра Витаљић из Шведске односно Хрватске и Игор Чок из Србије.

“Двадесет фотографија четири одабрана аутора представљају рефлексију о темељним вриједностима Европске уније, које сматрамо и универзално људским. Полазиште је дијелом и Шуманова декларација, чија се 71. годишњица управо навршила. Шта је остало од ових идеја и идеала, како живјети ако су они недовољни, нека су од питања која су инспирисала креативну четворку”, наводи се у пратећем материјалу уз изложбу.

Додаје се да се у одговору на та питања кроз објективе аутора чита да је горући проблем недостатак слободе, посебно слободе кретања, која директно резултира неједнакошћу људских бића, а открива и трагично одсуство емпатије и солидарности.

Групна изложба ауторске екипе из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије реализује се уз подршку програма “Европа за грађане и грађанке”, у оквиру пројекта под називом “Различити путеви – заједничке вредности”.

Овај пројекат води црногорска организација Центар за грађанско образовање из Подгорице (ЦГО), у партнерству са Иницијативом младих за људска права из Загреба (YИХР), Удружењем за модерну хисторију из Сарајева, организацијом форумЗФД из Београда и фондацијом Хајнрих Бел Берлин/Београд (ХБС).

Циљ је да се критички преиспитају дијељене европске вриједности, из различитих позиција историја и садашњости.