У овој, али и претходној пандемијској години, осим основних намирница,повећане су и цијене некретнина. Но, без обзира на веће цијене, куповина некретнина тренутно је једно од највећих улагања у Босни и Херцеговини,тврде из агенција за некретнине.

Стан у којем се налазим има 63 квадрата. Цијене квадрата су порасле у вријеме пандемије, па тако сада износе око 2.450 марака. Бројни су разлози поскупљења, недостатак радне снаге али и скупљи материјали.

СПАХО ЉАЈИЋ, власник агенције за некретнине

“Тренд шта се боље продаје и шта је актуелно јесте да се мање купују станови у староградњи зато што све више инвеститори или купци избјегавају да купе станове тамо гдје морају улагати.”

Најскупљи квадрат је у центру Сарајева и износи и до 6.000 марака. Цијене се разликују по градовима, највеће су у Сарајеву, а најповољније у Градачцу, Бугојну, Брчком и Требињу. Купци најчешће бирају станове по локацији, броју спратова и паркингу.

ЉУБИША МАРКОВИЋ, биљежник

“Послови нису стали, људи купују, продају, узимају кредите и мислим да је то позитивно за цијелу ову депресивну слику око ковида.”

Извјештаји управа за геодетске и имовинско-правне послове показали су да су највећи промет некретнинама у опћинама Ново Сарајево и Центар, те Тузли Бањалуци, Зеници и Мостару.

Након што смо видјели колике су цијене квадрата у Сарајеву дошли смо у Источно Сарајево, гдје су цијене доста ниже, износе око 1.600 марака. Како су казали из агенције за некретнине цијене су веће у вријеме пандемије него прије када су биле 1.400 марака. Казали су да је све већа потражња за
мањим становима.

Могуће је очекивати повећање цијена станова, јер је, како су нам казали из агенција, станоградње све мање. Осим локације и реалне вриједности некретнине на тржишту важан је и друштвено-економски тренутак у којем купујете или продајете.