Министар саобраћаја Кантона Сарајево Аднан Штета и генерални директор ЈП Жељезнице Федерације БиХ Енис Џафић потписали су данас Уговор о обављању услуга и суфинансирања жељезничког путног саобраћаја на релацији Пазарић – Жељезничка станица Сарајево.

Потписан је и Споразум којим је омогућено студентима, ђацима и пензионерима да мјесечни купони из јавног линијског превоза на подручју Кантона Сарајево важе и на овој релацији, саопћено је из Кантона Сарајево.

Законом о финансирању жељезничке инфраструктуре и суфинансирању путничког и комбинованог саобраћаја предвиђено је да ЖФБиХ обављају услуге пријевоза путника на линијама за које Влада Федерације БиХ и владе кантона у ФБиХ искажу свој интерес.

”Када смо почели с преговорима и реализацијом ове идеје, за циљ смо имали растерећење пријевоза путника који се обавља у трамвајима на релацији Вијећница-Илиџа, на којој ће у наредном периоду кренути реконструкција трамвајске пруге. Првобитни план је био да воз саобраћа до Хаџића, али смо одлучили да се релација ипак продужи до Пазарића. Након свих договора које смо у протеклом периоду постигли, задовољство је најавити да од 9. аугуста почиње саобраћати воз на релацији Жељезничка станица – Пазарић. Ово је још један од доказа да настављамо с испуњавањем мјера које смо планирали за ову годину”, казао је министар Штета.

Директор Џафић је истакао важност пријевоза путника жељезницом, али је и исказао захвалност Влади КС на указаном повјерењу.

”Пријевоз путника жељезницом од виталног је интереса за Федерацију и све њене кантоне са свим својим предностима у односу на остале видове транспорта, масован пријевоз, сигурност, растерећење саобраћајница, кориштење домаћег енергента за пријевоз и на крају нимало занемарљиви аспекти, екологија и бука. На овој релацији уводи се шест пари путничких возова уз могућност кориштења и редовне путничке линије локалног воза који саобраћа на релацији Сарајево – Коњиц – Сарајево. Жељезнице ФБиХ ће грађанима Кантона Сарајево понудити врхунску услугу пријевоза путника савременим нископодним електромоторним возом, који ће својим комфором, квалитетом и услугама које пружа, задовољити све критерије путника”, казао је Џафић.

Додао је и да су Влада КС и њено Министарство саобраћаја први у ФБиХ који су препознали интерес локалних заједница и својих грађана за услугама које Жељезнице могу пружити.

Воз ће саобраћати седам пута дневно сваким даном из оба правца. Први полазак из Пазарића ће бити у 6.18 сати, а из Сарајева у 7.26 сати. Задња вожња из правца Пазарића бит ће у 20 сати, а из Сарајева у 20.51.

”Линија ће бити корисна свим становницима Кантона Сарајево, а посебно становницима Хаџића који ће много брже стизати у град, без промјена јавног пријевоза и пресједања. Успостављањем линије, шаљемо поруку грађанима да је добра сарадња с предузећима на свим нивоима власти од изузетне важности. Веома смо задовољни нашим договором са Жељезницама, а које ћемо настојати у наредном периоду и проширити”, додао је Штета.

Цијена карти овисит ће од дужине вожње, па ће грађани у једном правцу за релације од Жељезничке станице до Алипашиног моста и Илиџе издвојити 2 КМ, до Блажуја 2,2 КМ, до Хаџића 2,5 КМ и до Пазарића 3 КМ. Цијена карата у двосмјерном правцу Жељезничка станица – Алипашин Мост и Илиџа износит ће 3,2 КМ, док ће за двосмјерни правац Жељезничка станица – Блажуј износити 3,5 КМ. До Хаџића и назад цијена ће бити 4 КМ, а на релацији Жељезничка станица – Пазарић карта у двосмјерном правцу ће износити 4,8 КМ.