Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини саопштила је да пажљиво разматра ризике трговине људима са којима се суочавају азиланти и мигранти који пролазе кроз БиХ, те да сматра да се мора изградити систем који ће обезбиједити значајну помоћ сваком лицу које има право на то, а који ће помоћи у разоткривању криминалних мрежа које профитирају од искориштавања људи.

Тренутно стање са око 8.000 азиланата и миграната у БиХ било је главна тема разговора серије онлајн састанака који су окончани данас, прије теренске посјете специјалног представника ОЕБС-а и координатора за борбу против трговине људима Валијанта Ричија и потпредсједника Парламентарне скупштине ОЕБС-а и предсједавајућег Ад хок комисије за миграције Маргарете Цедерфелт.

Они су одржали онлајн састанке са координатором за борбу против трговине људима у БиХ Самиром Ризвом, главним тужиоцем Тужилаштва БиХ Горданом Тадић, члановима Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ, те представницима међународних организација и локалних невладиних организација.

“Увијек када су угрожена лица препуштена животу у опасним условима, ризици трговине људима се повећавају. Идентификовање и заштита жртава трговине људима је правна обавеза и хуманитарна дужност”, истакао је Ричи.

Он је нагласио да се мора изградити систем који ће обезбиједити значајну помоћ сваком лицу које има право на то и који ће помоћи у разоткривању криминалних мрежа које профитирају од искориштавања људи.

У саопштењу се наводи да је Ризво истакао да предстојећа посјета делегације ОЕБС-а стиже у прави час, наводећи да је идентификација жртава миграционих токова транснационални проблем који захтијева свеобухватније рјешење.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек изјавила је да Мисија континуирано прати ситуацију на локалном нивоу.

“Сарађујемо са државним и међународним партнерима на јачању институционалног оквира за превенцију искориштавања лица које су у покрету. Ово подразумијева пружање помоћи системима на унапређењу идентификације жртава трговине људима у мјешовитим миграционим токовима”, рекла је Кавалек.

Цедерфелт је говорила о многим изазовима који су повезани са нерегуларним миграцијама, а који се морају рјешавати на досљедан, трајан и хуман начин.

Према њеним ријечима, то подразумијева значајан допринос међународних и невладиних организација за пружање помоћи које су активне на терену.

Актери цивилног друштва, рекла је она, могу имати кључну улогу у обезбјеђивању ефективних и независних механизама праћења како би се заштитила права миграната и азиланата, те како би се пружила пријеко потребна помоћ жртвама трговине људима и осталим угроженим мигрантима.

Цедерфелт је позвала на јачање међународне сарадње у разоткривању међународних мрежа трговине људима, као и на посвећивање посебне пажње малољетницима без пратње који су у покрету и који су под посебним ризиком од трговине људима и других облицка искориштавања.