Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини поздравља доношење Правилника о начелима и процедурама за заштиту ученика од дискриминације у основним и средњим школама у Тузланском кантону, који је израђен уз подршку Мисије, а на основу Смјерница о препознавању дискриминације у образовању у БиХ.

Шеф Теренске канцеларије у Тузли Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини Дамир Гњидић састао се са Фахретом Брашњић, министарком образовања и науке Тузланског кантона, са којом је разговарао о овом Правилнику.

Истакнуто је да је овај Правилник потврда посвећености Министарства стварању безбједног и недискриминаторског окружења у више од 120 основних и средњих школа.

Из ОЕБС-а истичу да усвајање Правилника представља важан корак у смислу благовременог одговора на сваки облик дискриминације у образовању, а Правилник омогућава ученицима који сматрају да су дискриминисани и њиховим родитељима, да од школе траже заштиту.

Осим тога, Правилник садржи информације за све актере у образовном систему о начинима препознавања и превенције различитих облика дискриминације.