Замјеник министра одбране БиХ за управљање ресурсима Мирко Околић разговарао је са новоименованим командантом ЕУФОР-а у БиХ генерал-мајором Александером Плацером о сарадњи, будућим заједничким вјежбама, као и изазовима који носе епидемија вируса корона и мигрантска криза.

Мирко Околић је примио у наступну посјету новоименованог команданта ЕУФОР-а у БиХ генерал-мајора Александера Плацера саопћено је из Министарстсва одбране БиХ.

Замјеник министра је генерал-мајору Плацеру пожелио добродошлицу у БиХ те изразио очекивање да ће бити настављена добра сарадње Команде ЕУФОР-а и Оружаних снага БиХ.

Околић је нагласио изузетно добру сарадњу са претходним командантом, уз жељу да сурадња буде још више унапријеђена. Посебно је наглашен значај предстојеће заједничке вјежбе Оружаних снага БиХ и ЕУФОР-а.

Нови командант је упознат са свим изазовима са којима се Министартство одбране и Оружане снаге БиХ сусрећу (пандемија КОВИД-19, мигрантска криза).

Генерал-мајор Плацер је исказао интересовање за области у којима Команда ЕУФОР-а може пружити помоћ Оружаним снагама БиХ. Подсјетио је да је прошле године, упркос пандемији КОВИД-19, урађено 80 посто предвиђених вјежби са Оружаним снагама БиХ.

Он вјерује да ће будуће вјежбе бити добра прилика за размјену искустава за обје стране. Осим тога, новоименовани комадант ЕУФОР-а је похвалио ангажман Оружаних снага БиХ у овом изазовном времену у којем су се показале као фактор који је увијек спреман помоћи цивилним структурама Босне и Херцеговине.

Генерал-мајор Плацер је пожелио брзо оздрављење министру одбране БиХ Сифету Поџићу те је наглашена заједничка опредијељеност за наставак школовања кадета Оружаних снага БиХ у Аустрији и осталим земљама партнерима.