Жене нису довољно заступљене у полицијским институцијама у Босни и Херцеговини, поручено је данас с округлог стола “Механизми заштите људских права у случају злоупотребе полицијских овласти”.

Бењамин Плевљак, генерални секретар Центра за сигурносне студије (ЦСС), подсјетио је данас у Сарајеву да се данашњи округли стол организује у оквиру пројекта “Полиција и поштивање људских права у БиХ”, који финансира Европска унија (ЕУ) посредством европског инструмента за демократију и људска права.

“Пројекат је почео с имплементацијом у јануару ове године и предвиђено вријеме трајања је 20 мјесеци. Циљ пројекта је оснаживање људских права унутар полицијских агенција и приликом примјене полицијских овласти”, појаснио је Плевљак.

Како је казао, пројекат има два стуба, а први се односи на оснаживање положаја жена, односно равноправности сполова унутар полицијских агенција и промоцију улоге жена.

“Овај стуб нам је био потребан јер жене нису довољно заступљене у полицијским институцијама, како од укупног броја упослених тако и што се тиче позиција одлучивања. Према нашем истраживању из 2017. године, од укупног броја полицијских службеника у БиХ, преко 16.000, тек око осам посто чине жене”, истакао је Плевљак.

Други пројектни стуб, како је казао, односи се на механизме заштите људских права у случају злоупотребе полицијских овласти.

Рекао је да су дошли до два кључна сазнања, а то је да грађани нису толико упознати с овим механизмима заштите људских права и да грађани не познају толико полицијске овласти што резултира великим бројем жалби које се сматрају неутемељеним.

Кристина Јозић, предсједница удружења “Мрежа полицијских службеница”, подсјетила је да ово удружење окупља нешто више од 400 полицијских службеница из свих полицијских агенција у БиХ.

“Иако је у посљедње вријеме све више жена у полицијским структурама, можемо рећи да тај број полако расте, ипак је чињеница да су полицијске службенице, нажалост, у полицијским агенцијама на свим нивоима, заступљене од пет и 15 посто. А да бисмо могле говорити о равноправности сполова минимални праг, у складу са законским рјешењима, је 40 посто”, појаснила је Јозић.

Истакла је да је више забрињавајућа чињеница да жена готово никако нема на мјестима одлучивања, дакле на руководним позицијама.

“Ако узмете у обзир чињеницу да у БиХ има 16 полицијских агенција, ниједном не руководи жена. И то нам много тога говори. У полицији постоји висока тамна бројка случајева дискриминације на основу спола и сексуалног узнемиравања. Уочили смо да се такви случајеви не пријављују у довољној мјери”, казала је Јозић.

Нагласила је да је пракса показала да је едукација најбољи начин за превазилажење предрасуда и родних стереотипа.

“Један од разлога ове подзаступљености полицијских службеница јесте, између осталог, и чињеница што је наше друштво још увијек у основи патријархално и што су дубоко укоријењени родни стереотипи и предрасуде о полицијском занимању као ексклузивно мушком и жени као слабијем сполу”, додала је Јозић.