Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) Босне и Херцеговине ради на унапређењу транспарентости правосуђа и успостављању континуиране и двосмјере комуникације са јавношћу путем медија, рекао је предсједник Савјета Халил Лагумџија.

На округлом столу ”Правосуђе и медији – јачање владавине права”, који је данас организован у Сарајеву, Лагумџија је рекао да је ВСТС свјестан тренутне перцепције јавности у погледу рада правосудних институција, али и њихове отворености ка јавности.

”Стога у сарадњи са судовима у Босни и Херцеговини и шведским експертима предузимамо све кораке који ће комуникацију учинити проактивнијом, рад судова транспарентнијим, а грађанима и јавности, информације о раду судова учинити доступнијим”, поручио је Лагумџија.

Извршни директор Центра за истраживачко новинарство Леила Бичакчић истакла је да свака стратегија унапређења треба бити заснована на партнерском односу представника медија и правосудних институција.

Директор Одјељења за развојну сарадњу у Амбасади Шведске у БиХ Торгны Свенунгсон рекао је да је јачање транспарентности у раду правосудних институција приоритет Шведске у контексту сарадње са БиХ у реформском процесу правосудног система.

Све активности на успостављању проактивније комуникације између судова, медија и грађана, реализују се у оквиру пројекта ”Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ”, који ВСТС реализује у сарадњи са Шведском судском администрацијом, судовима из Шведске и БиХ, а уз финансијску подршку шведске Владе.

Учесници округлог стола били су представници медија и невладиног сектора који у фокусу свог рада имају рад правосуђа, судова БиХ, те шведски експерти и представници ВСТС-а.