Универзитет у Оксфорду опет је најбоља високошколска установа на свијету на ранг-листи најбољих универзитета за 2021. годину коју је данас објавио научни часопис “Тајмс хајер едукејшен” /Тимес Хигхер Едуцатион/.

Ранг-листом је обухваћено више од 1.500 универзитета из 93 земље, што је највише до сада. Листа се заснива на 13 показатеља успјешности у четири подручја: поучавање, истраживање, пренос знања и међународна перспектива.

Најбоље рангирани универзит у региону је Београдски универзитет на позицији 601–800.

У односу на листу за 2020. годину, сплитски универзитет је пао на љествици са збирне позиције 601–800, на мјесту 801–1000.

Универзитет у Загребу остао је на истој позицији, испод првих 1000.

Универзитет у Љубљани је рангиран као и сплитски, а Универзитет у Марибору као загребачки.

Универзитет у Оxфорду је на врху ранг-листе већ пету годину за редом, а слиједе Стенфорд, Харвард, те технолошки институти Калифорнија и Масачусетс.

Најбољи универзтитети налазе се у САД, чак рекордних осам је међу првих 10. и Кинески универзитет Сигуа /Тсингхуа/ постао је први азијски универзитет које се пробило међу првих 20 према методологији која је покренута 2011.

Ове је године 141 свеучилиште први пут на љествици, а на челу је недавно спојени Француски универзитет Париз-Сакле са заједничким 178. мјестом. Индија има највећи број нових уноса -14 и може се похвалити рекордним бројем рангираних институција – 63, преноси Хина.