Наш главни проблем тренутно је тај што нам је ограничено радно вријеме, а кулминација свега тога је полицијски сат од 21:00 гдје је нама апсолутно ускраћен рад у другој смјени, рекао је за БХРТ Един Омеровић, предсједник Групације угоститеља Кантоналне привредне коморе Тузла.

Угоститељи на подручју Тузланског кантона недавно су протестовали против мјера Кризног штаба Министарства здравства ТК којима је ограничено радно вријеме угоститељских објеката у овом кантону. Прошлогодишње затварање, скраћено вријеме рада, али и многи ранији проблеми довели су до оснивања Групације угоститеља при Кантоналној привредној комори Тузла.

“Прошле године смо били затворени два и по мјесеца, ове године то није ништа боље с обзиром на то да су нас у више наврата и затварали и скраћивали нам радно вријеме. Нјима је у циљу нас нас овако ‘чопкају’ помало али то већ има неке несагледиве посљедице и рјешење се тренутно не види”, наводи Омеровић, гостујући у емисији Јутро за све БХТ1.

Према подацима којима располаже Групација угоститеља ТК, у угоститељству у ТК тренутно ради 3.290 људи.

“До почетка ове емисије нисмо нажалост могли добити податке којико је запослених било у 2019. години, али ми отприлике претпостављамо да је тај број био већи за неких 15-20 посто. У 2019. смо значи имали преко 5.000 запослених у угоститељству док је ове године много мање”, упозорава Омеровић.

Предсједник Групације угоститеља ТК наглашава да је у протеклом периоду забиљежен великих број отказа као и потпуна обустава рада појединих угоститељских објеката.

“То су стандардне посљедице коронавируса. Код нас у граду ми знамо пет-шест људи који су били приморани отпустити своје раднике и затворити објекте. Ми смо извршили и анализу колико тренутно имамо отворених угоститељских објеката у односу на 2019. и тај број је мањи за око 10 посто”, рекао је Омеровић.

Додаје да су из Групације угоститеља ТК послали своје захтјеве ресорном министарству и премијеру Тузланског кантона.

“Ми смо послије протеста и након оснивања Групације добили гарант да ће бити обезбијеђена средства која ће бити расподијељена само угоститељском сектору. Добили смо задатак да урадимо анализу колико је људи запослено у угоститељсву Тузланског кантона и на основу тих анализа ће бити креирани критерији како ће се вршити та расподјела средстава. Средства су нађена, сад је питање времена кад ће они то да подијеле и на који начин”, истиче Омеровић.

Казао је и да је један од приоритета Групације регулација рада угоститељских објеката током љетне туристичке сезоне у ТК.

“Сваке године имамо Љето у Тузли, туристи долазе, аеродроми раде, међутим угоститељским објектима је репресивно рад стављен до 23 сата, а полицајци већ 10 минута раније обилазе објекте и пишу казне, гаси се музика. Ми смо одлучили да акцентирамо ове године и те проблеме. Упутићемо Општинском вијећу да се у склопу Љета у Тузли угоститељским објектима продужи радно вријеме викендима, а исто тако да дјелујемо на плаћање тарифе паркинга јер у Тузли је познато да се паркинг у комплетној централној зони наплаћује од ујутро до навече, тако да смо одлучили да и те захтјеве пошаљемо Општинском вијећу, да се укине тарифа наплаћивања паркинга”, рекао је, између осталог, Омеровић у Јутру за све БХТ1.