Музичка академија Универзитета (МАС) у Сарајеву приказат ће у понедјељак, 29. марта на YоуТубе каналу Концертне сезоне МАС снимак концерта алумнуса те институције, гитаристе Ведрана Вујице, који је одржан 23. марта у концертној сали “Цвјетко Рихтман” у оквиру програма Концертне сезоне 2020/21.

Због сложене епидемиолошке ситуације у Кантону Сарајево, тај догађај био је затвореног типа.

Концерт је отворен изведбом чувене Виолинске партите бр. 2 у д молу БWВ 1004 Јоханна Себастиана Бацха (1685-1750) из циклуса Сонате и партите за соло виолину, написаног у периоду од 1717. до 1720. године, који спада у капитална дјела виолинистичког репертоара.

На програму се нашао и музички комад Цаприцхо áрабе (1892), једно од најпрепознатљивијих дјела шпанског композитора и виртуоза Францисца Тáрреге (1852-1909) који је заслужан за афирмацију гитаристичке умјетности. Дјело је настало за вријеме композиторовог боравка у Валенсији, мјесту гдје су се кроз хисторију испреплитали елементи кршћанске и исламске културе.

Дио репертоара биле су и Варијације на тему ‘О цара армониа’ оп. 9 шпанског композитора и гитаристе Фернанда Сора (1778-1839) из 1821. године. Као основ композиције искориштена је арија Дас клингет со херрлицх, на италијанском позната као О цара армониа из првог чина опере Чаробна фрула бечког класичара Wолфганга Амадеуса Мозарта (1770-1791). Због једноставности, ова мелодија је послужила као тема за варирање, из чега ће се развити дјело које је у гитаристичкој литератури препознато као атрактивно у интерпретативном смислу.

Концерт је заокружен изведбом композиције Блацк Холе коју је за Сарајево Интернатионал Гуитар Фестивал 2012. године компоновао словеначки композитор Нејц Кухар (1987), чије је стваралаштво еминентни лист Wасхингтон Пост окарактерисао као “еклектично и забавно”.

Ведран Вујица (1993.) је дипломирао 2016. године на Музичкој академији Универзитета у Сарајеву у класи професора Ђанија Шехуа. Током школовања учествовао је на бројним државним и интернационалним такмичењима у Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Италији, гдје је вишеструко награђиван. Похађао је мајсторске радионице у земљи и иностранству код истакнутих умјетника.

На Сарајево Интернатионал Гуитар Фестивалу 2017. године побјеђује са освојеном другом наградом, чиме остварује учешће у првом Еурострингс – Еуропеан Гуитар Фестивал Цоллаборативе пројекту, а представио се и на бројним фестивалима који промовишу гитаристичку умјетност.