У оквиру репертоара “Коњичког културног љета 2020”, од данас на Фејсбук, Инстаграм и Вибер мрежама Народног универзитета Коњиц и Фејсбук страници Завичајног музеја кроз причу и цртеж академског графичара Дине Џумхура јавности ће бити представљен национални споменик “Некропола са стећцима – Горња Брадина”.

Национални споменик чини некропола с 57 стећака, 11 нишана и 14 крстача.

“Национални споменик свједочи о дугом континуитету сахрањивања на заштиченом локалитету, с обзиром да споменик чини некропола са стећцима, муслиманским надгробним споменицима у форми нишана и православним кршћанским надгробним споменицима у форми крижа”, наводе из Народног универзитета.

Додају како посебан значај добра чини његова повијесна и документарна читљивост и различитост типолошких и кронолошко – стилских особина надгробника.

“Основни умјетнички квалитет споменика представљају украси изведени у високом рељефу и удубљивању. Од укупно 82 споменика, украшена су 4 стећка (један сандук и 3 сљемењака) и свих 14 крижева. Мотиви заступљени на стећцима су урезана линија која означава да се ради о двојном гробу, полумјесец, стилизирани љиљани и удубљење у виду оквира, а на крижевима полујабука, крижеви у виду рељефног испупчења и удубљења, птица, полумјесец и звијезде”, наводи се у приопћењу.