У организацији Фондације Хајнрих Бол данас је, поводом Међународног дана људских права, уприличена онлајн промоција књиге “Сребреница – 25 година касније”, у издању Фондације.

Жеља Фондације је овом публикацијом подсјетити на 1948. годину када је усвојена Универзална декларација о људским правима Уједињених нација, али и подсјетити на оне којима је геноцид у Сребреници 1995. године одузео право на живот.

Књига „Сребреница 25 година касније” је фотомонографија у којој се, поред фотографија Велије Хасанбеговића, налазе и интервјуи са Кристијаном Шварцом
Шилингом, бившим високим представником у БиХ; Емиром Суљагићем, директором Меморијалног центра Сребреница – Поточари; Шејлом Камерић, умјетницом; Харизом Халиловићем, социјалним антропологом те Хајром Ћатић, предсједницом Удружења “Жене Сребренице”, као и пјесме из постхумно објављене збирке пјесама “Људи безнађа” Нихада Нине Ћатића.

Како наводе организатори промоције, ова књига се бави темом геноцида у Сребреници и тиме шта Сребреница представља свима нама данас, а кроз визуру свједока, меморијализације, социјалне антропологије, политике и умјетности. Мир и помирење неће доћи слављењем злочинаца и глорифицирањем или негирањем злочина, него прихватањем чињеница, нарочито оних које су судски утврђене. Мир долази говором мира, а не говором у славу злочина и злочинаца.

Како се подсјећа у саопћењу, 10. децембар је и дан када је њемачки писац Хајнрих Бол примио Нобелову награду за књижевност.

Издавач књиге је Фондација Хајнрих Бол, уредник и уредница књиге су Нихад Крешевљаковић и Хана Бајровић, аутор и уредник фотографија је Велија Хасанбеговић, дизајнерица књиге је Сања Куленовић.

Књига је објављена на босанком и на енглеском језику.

Линк за промоцију Даунлоуд публикације БХС: ВИДЕО