Вијеће за регионалну сарадњу организује друго онлине такмичење западног Балкана за најбоља дигитална рјешења Балкатон 2.0 као одговор на изазове нашег свакодневног живота – пријаве су отворене од данас.

У склопу такмичења Балкатон тражимо иновативне идеје у области Смарт цитy (паметних градова), Е-хеалтх (е-здравља), Греен Цитy (зелених градова) и Е-ентепренуер (е-предузетника) које ће потаћи регионалну сарадњу, заједничко стварање и промјене у стварном животу, с намјером да се региону, привредницима и грађанима помогне да повећају своју отпорност на глобалне изазове, наводи се.

Тимови који уђу у ужи избор такмичења Балкатон 2.0 имат ће прилику да раде с искусним стручњацима у оквиру дводневног програма менторства, примјене своја рјешења у региону западног Балкана и освоје једну од шест награда из наградног фонда вриједног 54.000 еура. Наградит ће четири тима, по један из сваке категорије, са 10.000 еура, а два тима ће добити посебне награде од по 7.000 еура.

РЦЦ је прошле године наградило три од 88 тимова из свих шест економија западног Балкана са по 10.000 еура за најбоља иновативна рјешења у области паметног туризма, платформе за дигитално учење и рјешења за плаћања путем интернета, који су потом добијену финансијску помоћ искористили да у потпуности развију своја дигитална рјешења.

Тимови састављени од учесника из економија западног Балкана могу се пријавити на овогодишњи Балкатхон 2.0. Они се потичу да међу своје чланове уврсте квалификоване појединце, фирме које се баве информационим и комуникационим технологијама, студенте, невладине организације, образовне институције, стартуп фирме, итд.

Тимови који уђу у ужи избор почет ће с такмичењем и заједно с менторима 24. и 25. маја радити на развоју својих рјешења. Свечаност уручења награда одржат ће се онлине 28. маја 2021. и преносит ће се уживо на профилима Вијећа за регионалну сарадњу на друштвеним мрежама, саопћили су организатори.