Хемијски отпад без адекватне заштите годинама заборављен од надлежних служби, одложен је у једном од објеката у индустријској зони Мостара. Грађани су забринути и апелују да се он коначно уклони.

Мјештани насеља Родоч страхују од опасног отпада и свега што би он због дуготрајног стајања, могао узроковати. Указују и на црну статистику према којој сваки трећи обољели становник у овом дијелу града умире од посљедица карцинома. У локалном Удружење Еко Јасеница истичу да су сви отпади опасност за човјека, воду, земљиште и зрак, те да очекују хитну реакцију надлежних и то са адекватним рјешењем за санацију стања.

ЛАЗО РАЈИЧ, Еко Удруга Јасеница

Проблем је што се бавимо посљедицама. Сустав не функционира. Оно што је требало бити рјешено прије 20 и више година, данас нас дочекује као један изнимно велики проблем. Најгоре је ако се људи почну самоорганизирати и почну узимати ствар у своје руке. То је оно што никоме не одговара, а људи су натјерани на то с обзиром на огроман број околишних и комуналних проблема на овом подручју. Рјешење се мора брзо наћи.

Сличан проблем локално становништво Родоча имало је прије 15 година с хемијским отпадом из некадашње фабрике Соко.

ЛАЗО РАЈИЧ, Еко Удруга Јасеница

Ту смо након извјесног периода успјели увјерити надлежне да је то опасност, како за саму индустријску и слободну царинску зону, тако и за мјештане који живе около.

Након недавне пријаве грађана, тим Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона на терену се увјерио у тренутно стање у Родочу. Директор Цивилне заштите Еуген Ћубела подсјећа да је овај проблем уствари стар двије године.

ЕУГЕН ЋУБЕЛА, рдиректор Цивилне заштите ХНК

Ми смо подузели кораке, пошто немамо у својим ресурсима екипе за збрињавање таквог кемијског отпада. Обратили смо се вишим инстанцама. Одмах смо упутили захтјев да се изађе на терен. Екипа Федералне управе цивилне заштите је дошла, видјели су материје, те нам се поново обратили, казавши да у ресурсима немају екипе за збрињавање таквих материја или таквог отпада.

Први наредни корак Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона је захтјев према Министарству сигурности и Министарству одбране Босне и Херцеговине, који према наводима из ове институције, располажу екипама које овај отпад могу адекватно збринути.