На тисуће људи просвједовало је у центру Алжира у петак по други пут у овог тједна, потврђујући наставак уличних просвједа који су били прекинути скоро годину дана због пандемије коронавируса.

Улични просвједи од вељаче 2019. нагнали су војску да смијени ветеранског предсједника, у највећем шоку за алжирски политички сустав у десетљећима, прекинути само због лоцкдоwна уведеног у ожујку прошле године због сузбијања ширења коронавируса.

Просвједници захтијевају потпуни преустрој старе владајуће елите, крај корупције и повлачење војске из политике.

Просвједници су узвикивали “мирољубиво, мирољубиво” и “наши захтјеви су легитимни” док су марширали центром алжирске пријестолнице уз присутност полиције, преноси Реутерс.

-Још смо у стању да остваримо наше циљеве – изјавила је Фарида Рецхицхи, 25-годишња студентица алжирског правног факултета.

Иако су тисуће људи судјеловале у данашњем маршу, бројке су ипак ниже него оне забиљежене у просвједима прије увођења лоцкдоwна у прошлој години, када су редовно судјеловали десеци тисућа људи.

Први просвјед након лоцкдоwна био је прошлога тједна у источном граду Кхеррата док је први просвјед поново одржан у пријестолници Алжиру био у понедјељак.