Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминалитета у Хрватској (Ускок) подигла је оптужницу која 11 лица терети да су у саставу злочиначке групе припадницима организованих криминалних група из Србије и Црне Горе, уз помоћ кривотворене документације, обезбиједили хрватске документе које су им плаћали од 7.500 до 15.000 евра.

Ускок осумњичене терети да су омогућили прибављање укупно 75 личних карата и 75 пасоша Хрватске издатих на туђе особне податке, чиме су се окористили за више од 4,1 милиона куна (526.000 евра), од чега је највећи дио припао организатору групе.

Главни осумњичени, 47-годишњак чији су иницијали Н.В. оптужен је да је у Хрватској и Србији у заједничко дјеловање повезао остале осумњичене и с наручиоцима договорио набавку хрватских личних карата и пасоша с туђим идентификацијским подацима.

Он је у Србији за неутврђени износ новца прибављао личне податке држављана Србије с хрватским држављанством којима нису издате хрватске исправе, а све како би се с њиховим подацима могле за заинтересоване клијенте прибавити хрватске личне карте и пасоши, навео је Ускок.

Стварни корисници су потом лично одлазили до полицијских станица у Хрватској и подносили захтјеве за издавање исправа у хитном поступку.

Захтјевима су уз своје фотографије прилагали документацију издату на податке лица на чији идентитет су их поднијели, а коју су им у матичним канцеларијама обезбиједили остали окривљени, предочавајући као доказ идентитета невјеродостојне путне исправе Србије.

Не сумњајући у вјеродостојност предочене документације и стварни идентитет подносилаца захтјева, службеници су на основу тих захтјева издавали хрватске личне карте и пасоше с личним подацима хрватских држављана на чије идентитете су захтјеви поднесени, а с фотографијама стварних корисника, преносе хрватски медији.

Један од окривљених је након што је у матичној канцеларији извадио потребну документацију за доказивање хрватског држављанства, за новчану награду дошао у пожешко-славонску полицију како би добио личну карту и пасош Хрватске на туђе личне податке, али то се није догодило јер је службеница утврдила да изгледом не одговара особи чију фотографију је приложио са захтјевом.