Тужилац Посебног одјела за организирани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против девет особа које се терете за кривично дјело – неовлаштени промет опојним дрогама.

Оптужница је подигнута против Мирзе Хоџића (1988.), Енеса Кантића (1982.), Рефика Хасановића (1970.), Мухамеда Мудрова (1986.), Алена Дугалића (1989.), Недима Буквића (1986.), Алмира Ахмића (1985.), Аднана Диздаревића (1981.) и Дине Смајловића (1990.).

Оптужени се терете да су од септембра до 21. децембра 2020. године, дјелујући као група за организовани криминал, вршили неовлаштену међународну купопродају, пренос, превоз, држање, посредовање у даљој међународној продаји и куповини, па су тако у више наврата набављали веће количине опојних дрога “канабис“ и синтетичке дроге “спид“ и са подручја Р Албаније превозили на подручје Босне и Херцеговине, те вршили даљу продају опојних дрога.

Према прикупљеним доказима и резултатима истраге, произлази да су оптужени Мирза Хоџић и Енес Кантић организовали и руководили организованом групом, а остали оптужени који су на исти начин намјеравали остварити противправну имовинску корист, па су у тој намјери, вођени заједничким интересом, постали припадници организоване групе у којој су на одлучујући начин доприносили њеном дјеловању, те су имали одређене улоге и задатке.

Оптужени су најчешће користили шифроване термине који су означавали врсту, количину и цијену опојне дроге, као и мјесто и вријеме сусрета ради преузимања и исплате цијене за купљене опојне дроге „цаннабис“ и синтетичке дроге “спид”, саопћено је из Тужилаштва БиХ.

Претресима су пронађене и привремено одузете одређене количине опојних дрога и новца, те вага за прецизно мјерење.

Уз оптужницу је предложено испитивање свједока и стручних особа те је приложен обиман доказни материјал, међу којим и документација о привремено одузетим предметима, наводи се у саопћењу.