Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против припадника “Равногорског покрета”. Они се терете да су на подручју Вишеграда и околице, у мјесецу марту 2019. године, својим дјелима, радњама и поступцима, јавно изазвали и распиривали националну и вјерску мржњу, раздор и нетрпељивост међу конститутивним народима у Босни и Херцеговини.

Подигнута је оптужница против:

  • Сладојевић Душана, званог “Крвце” и “Чича”, рођеног 1957. године у Кључу
  • Алексић Славка, званог “Војвода”, рођеног 1956. године у Билећи
  • Лечић Ристе, рођеног 1963. године у Требињу.

Оптужени се терете да су дана 10.03.2019. године, судјеловали на окупљању у организацији “Равногорског покрета отаџбине Српске” Вишеград, на Тргу палих бораца у Вишеграду, те касније на локалитету Добрунске ријеке, познатом као “Дражевина”.

Оптужени се терете да су приликом постројавања припадника Равногорског покрета, међу којима је било и припадника из Србије и Црне Горе, оптужени Сладојевић као предсједник “Равногорског покрета Републике Српске” и оптужени Алексић судјеловали у вршењу постројавања, кориштењем војне терминологије и уз предају рапорта, као и износили говоре у којима су величали Равногорски покрет, те пуштањем и пјевањем пјесме која у свом тексту изражава пријетњу или насиље, изазвали узнемиреност и страх становништва на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних мјеста.

Оптужени Лечић Ристо терети се да је приликом окупљања на тргу, започео са пјевањем пјесме уз гусле, којом се велича четнички покрет, а која у свом тексту изражава пријетњу или насиље, изазвао узнемиреност и страх становништва на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних мјеста.

Оптужени се терете да су починили казнено дјело изазивања националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости међу конститутивним народима и осталима из чланка 145. Казненог закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.