Начелник Општине Стари Град Сарајево Ибрахим Хаџибајрић потписао је уговоре о финансијској подршци раду Црвеног крижа Стари Град и Муслиманског добровољног друштва Мерхамет.

“Ове године смо буџетом планирали грант од 10.000 КМ за Мерхамет и 20.000 КМ за Црвени криж и надам се да ће нашим грађанима ово бити од великог значаја”, истакао је Хаџибајрић.

Како је навео, средства ће бити искориштена за помоћ социјално угроженим грађанима, особама које су због пандемије коронавируса остале без посла те за финансирање производње поврћа и тјестенине на фарми МДД Мерхамет у Завидовићима.

Хаџибајрић је рекао да подршка овим организацијама никада није била упитна јер они раде са најугроженијим категоријама становништва. Додао је да је, иако је смањен прилив средстава у буџет, настављена подршка хуманитарним удружењима, пензионерима, удружењима за дјецу обољелу од рака, особама треће животне доби итд.

“Остајемо при ономе што сам изјавио приликом усвајања буџета за 2021. годину. Осигурат ћемо средства за помоћ грађанима, организацијама и удружењима која раде са угроженим категоријама становништва, док ћемо остале пројекте свести на најмању могућу мјеру јер су такве околности”, рекао је Хаџибајрић.

Додао је да су у посљедњих 12 година за подршку Мерхамету издвојили око 244.000 КМ, а за Црвени криж Стари Град око 275.000 КМ.

У име МДД Мерхамет уговор је потписао генерални секретар друштва Сидик Аждахић који се захвалио у име корисника Мерхаметових услуга начелнику и Општини Стари Град.

“Ово је дугогодишња подршка Опћине Стари Град. Средства усмјеравамо на наше имање у Завидовићима гдје на годишњем нивоу производимо 70 тона поврћа и око 20 тона тјестенине, а све се дијели нашим корисницима диљем Босне и Херцеговине. Већима производа се пласира кроз наше народне кухиње. Од сутра, односно почетка рамазана почињемо са дистрибуцијом прехрамбених пакета”, изјавио је Аждахић.

Додао је да МДД Мерхамет има око 8.000 корисника у БиХ.

“Водимо бригу и о мигрантској популацији на подручју Тузле, а дјелимично и на подручју УСК. Имамо и кућне посјете, поготово за вријеме рамазана, када вршимо доставу ифтара особама старије животне доби”, рекао је Аждахић.

Едина Миројевић, секретар Црвеног крижа Стари Град захвалила се на финансијској подршци наводећи да ће средства искористити за реализацију активности Црвеног крижа, помоћ социјално угроженим грађанима и особама који су због пандемије остале без посла.

Напоменула је да су од почетка пандемије на располагању грађанима који се константно обраћају за помоћ у храни, средствима за дезинфекцију, пеленама за одрасле, за ортопедска помагала и друго.

“Без финансијске помоћи опћине ми не бисмо могли адекватно одговорити на ситуацију која нас је задесила”, изјавила је Миројевић.