Аустрија је “природни партнер” Мађарске и осталих чланица Вишеградске скупине и оне могу сурађивати у бројним подручјима, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан након самита данас и заузео се за судјеловање земаља западног Балкана на конференцији о будућности Еуропе.

Аустрија је као инвеститор и трговински партнер важна за средишњу Еуропу, рекао је Орбан на конференцији након самита у Прагу, пренијела је мађарска државна новинска агенција МТИ..

“Остат ће нам такођер важан партнер за сигурност у будућности јер је у једнакој ситуацији кад је ријеч о миграцијама”, додао је Орбан.

Ако мигранти “продру” у Аустрију преко Мађарске, они ће или остати ондје или наставити путовање према Њемачкој, сматра мађарски премијер. Због тога је заштита мађарске границе и у интересу Аустрије, оцијенио је Орбан.

Мађарски премијер је позвао чешког колегу Андреја Бабиша, домаћина састанка Вишеградске скупине (В4) да позове земље западног Балкана, које теже чланству у ЕУ, на конференцију о будућности Еуропе. В4 остаје уједињена против било каквог смањења кохезијских средстава због финанцирања нових климатских циљева.

“Ако желимо више Еуропе, требамо више новца, али не науштрб старих програма”, рекао је Орбан.

Највеће постигнуће самита било је идентифицирање подручја могуће сурадње, а то су миграција, сигурност, заштита граница, конкурентност, заштита климе и проширење ЕУ-а. Нуклеарна енергија је подручје у којему нема простора за сурадњу, додао је Орбан.

Вишеградску скупина, утемељена 1991. у утврди Вишеграду по чему је добила име, неформално окупља четири земље средишње Еуропе – Мађарску, Пољску, Чешку и Словачке, све чланице ЕУ и НАТО.

В4 је на свом самиту у Прагу у рујну позвао на брзо проширење ЕУ-а на западни Балкан поручивши да је проширење ЕУ-а најбољи начин да се промовира сигурност, демокрација и просперитет у регији.