У поводу одигравања градског дербија у Мостару између Зрињскога и Вележа у суботу под Бијелим бријегом, данас је одржан састанак на којему су судјеловали представници оба клуба, Спортског савеза Града Мостара и градоначелник.

Поручено је како је ово прилика да се из града на Неретви пошаље спортска слика заједништва те да је хушкање са стране крајње непожељно и беспотребно.

Иначе, ово је утакмица у којој ће се обје момчади борити за еуропски пласман а упућен је апел свим навијачима и љубитељима ногомета да својим понашањем пошаљу слику цивилизираног, културног и спортског града.

Предсједник Спортског савеза Мостара Сенад Кевељ подсјетио је да су посљедња четири мостарска дербија протекла без проблема и инцидената, уз наду да ће тако бити и овог пута, без обзира на тензије и важност утакмице за оба клуба.

“Мостар има привилегију да има градски дерби. То је добро за спорт и за град. А, спорт код нас је у експанзији. У сриједу имамо финале Купа БиХ у футсалу које играју Зрињски и Вележ. Фудбалски терен је мјесто на којем се треба доказивати ко је квалитетнији и бољи, и то никако не смије бити улица. Од људи из агенција и полиције добили смо увјерење да ће све протећи у најбољем реду. Надам се да ће се након суботе причати о утакмици и резултату, а не о нередима”, рекао је Кевељ.

Градоначелник Мостара Марио Кордић рекао је такођер да је за град част имати два бх. премијерлигаша, позивајући и медије да смање тензије уочи суботњег сусрета.

“Од овог дербија поново се настоји правити нека прича као да смо ми овдје дивљаци. Имамо довољно мудрости да дерби не остави горчину и да то буде само догађај у којем ће на крају побиједити спорт. Позивам навијаче оба клуба да буду фер и да се из Мостара пошаље порука мира. Зрињски и Вележ су пред пласманом у Европу”, рекао је Кордић, уз напомену да су из полиције добили увјерење како су спремни и како ће посао за случај потребе урадити на најбољи начин.

“Не треба нам хушкање. Бит ће то добра утакмица. То је спорт. И Зрињски и Вележ играју фантастично”, поручио је Кордић.

И предсједник Градског вијећа Салем Марић истакао је да су мостарски ривали у овом моменту међу четири најбоља тима у Босни и Херцеговини, уз жељу да се и један и други пласирају у европска такмичења.

“Нека у суботу побиједи бољи. Надам се да ће све протећи у духу спорта и најбољем реду. Настојат ћемо од Мостара направити спортски град. Надам се да ће навијачи љубав према клубовима исказати на цивилизован начин и да ће из Мостара у свијет ићи лијепе слике”, навео је Марић.

Предсједник ФК Вележ Шемсудин Хасић открио је да су учесници састанка замолили полицију да учини све што је у њиховој моћи како би се спријечили евентуални планови оних којима су циљ тензије и нереди. Занимљиво је да се предсједник Зрињског није појавио на конференцији за медије након састанка.

Дерби 29. кола Премијер лиге БиХ између Зрињског и Вележа играће се у суботу са почетком у 19.05 сати. У мостарски дерби “племићи“ улазе са четвртог мјеста и 49 бодова, док су “рођени“ трећи са три бода више.