Неопходно је да Министарство одбране и Оружане снаге добију развојни буџет у идућој години и да буду повећане плате припадницима, указали су данас у Сарајеву замјеник министра одбране у Савјету министара Сеад Јусић и начелник Заједничког штаба генерал-пуковник Сенад Машовић.

Јусић је рекао да су активности Министарства одбране и Оружаних снага БиХ у овој години реализоване на основу одлуке о привременом финансирању којом је на располагању било 279.250.000 КМ, за девет милиона мање у односу на планирани буџетски оквир од 288 милиона КМ, због чега су биле неопходне неке рестрикције да би било обезбијеђено несметано функционисање.

Он је, на конференцији за новинаре поводом 1. децембра – Дана Оружаних снага, навео да, у складу са расположивим средствима, није било могуће реализовати капитална улагања у Оружане снаге осим вишегодишњих пројеката који су раније планирани и за које су обезбијеђена средства.

Јусић је, сумирајући резултате из ове године, нагласио допринос Оружаних снага БиХ у међународним мировним операцијама у којима је учествовало 1.589 војника, активности деминирања, те активности на рјешавању питања вишка наоружања и муниције у сарадњи са међународним партнерима.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић рекао је да би за изградњу кредибилних могућности и јачање укупних капацитета било неопходно направити значајан искорак у давању могућности да Оружане снаге БиХ добију развојни буџет.

“То ће омогућити да почне процес модернизације Оружаних снага и јачање безбједносног амбијента и бољу презентацију БиХ на међународном плану”, навео је Машовић.

Он је, када је ријеч о едуковању кадра у Оружаним снагама, истакао чињеницу да је 180 кандидата из БиХ упућено на школовање у академије широм свијета.

“Они су највећа инвестиција у будућност одбрамбеног система”, нагласио је Машовић.

Замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага генерал-мајор Гојко Кнежевић навео је, у вези са документом Програм реформи БиХ, да припадници Оружаних снага морају наставити интензиван рад на изградњи оперативних способности.

“На нама је са професионалног аспекта да се фокусирамо на тај дио. Питање превазилази овај оперативни и дотиче политички ниво. Још не знамо шта садржи Програм реформи који ће бити достављен и очекујемо да ће врховна команда Министарству одбране и Заједничком штабу дати задатак по питању даљих активности”, рекао је Кнежевић.

Одговарајући на питање о величини Оружаних снага БиХ, Јусић и генерали Машовић и Кнежевић једногласни су у томе да документ Предсједништва БиХ Преглед одбране из 2016. године предвиђа Оружане снаге са 9.200 припадника и око 1.000 цивилних лица.

“Садашња величина, структура и размјештај Оружаних снага јасно су дефинисани одлуком Предсједништва БиХ. Радимо како је прописано од оних који су надлежни да пропишу величину Оружаних снага”, рекао је генерал Машовић.

Генерали Машовић и Кнежевић су указали да БиХ има мањи број припадника Оружаних снага него што подразумијевају међународни стандарди.