Јаподска култура и антички период прилично су занемарени у босанскохерцеговачкој историографији. У акцентирању јаподске културе, као битног дијела историје Унско-санског кантона, дијелом је заслужно Удружење историчара “Веритас хисториа”.

Долина ријеке Уне чува огромно културно-историјско наслијеђе у ком се сусрећу различити народи и њихове културе. Пажњу историчара и археолога већ годинама па чак и вијековима привлаче остаци јаподске културе чији су трагови највише видљиви у насељу Рипач.

Значај Јапода се огледа у самој њиховој оставштини, посебно материјалној коју су оставили на овом подручју у Рипчу, а који је према различитим тврдњама, сједиште остатака праисторијских сојеница из времена Јапода.

Професорица на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву Амра Шачић Бећа каже да су ову територију, односно долину Уне, Римљани покушавали освојити више од 120 година.

Мјештани Рипча се поносе својом богатом историјом, нарочито због чињенице да је Рипач као насеље старије од Бихаћа, јер постојање сојеница датира још из седмог вијека прије нове ере, каже мјештанин Ибрахим Дупановић.

Истраживањем ових насеља, већином из хобија, у посљедње вријеме се баве само грађани. Сматрају да би се остаци насеља прављених уз ријечне токове требали боље истражити, јер како тврде, ово би био изузетно важан дио туристичке понуде овог дијела Босне и Херцеговине.