Велики комад кинеске ракете распао се данас изнад Индијског океана, саопштила је кинеска свемирска агенција послије великих спекулација око тога гдје би остаци ракете од 18 тона могли да падну.

Кинеска агенција навела је према праћењу и анализи да је први дио ракете “Дуги марш 5Б” ушао у атмосферу у 10.24 по локалном времену (4.24 по средњоевропском времену), и дала координате локације у Индијском океану близу Малдива.

Како је објавила агенција већи дио тог комада је сагорио и уништен је при уласку у атмосферу.

Кинеске власти су раније навеле да неконтролисани повратак дијела ракете “Дуги марш 5Б”, који је 29. априла у орбиту лансирао први модул будуће кинеске свемирске станице Тјанхе, може да буде ризичан.

Центар Спејс трек који користи америчке војне податке такође је потврдио да су дијелови ракете ушли у атмосферу.

“Сви који прате повратак ракете Дуги марш 5Б могу да се опусте. Ракета је пала”, написано је у Твитер поруци.

Повратак комада ракете одговара предвиђањима стручњака који су рекли да су велике шансе да ће пасти у воду пошто је планета покривена 70 одсто водом.

Међутим неконтролисан улазак у земљину атмосферу предмета те величине изазвао је забринутост око могуће штете или жртава упркос малој статистичкој могућности.

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је ове недјеље да његова земља нема намјеру да уништи ракету, али је ипак дао к знању да Кина није довољно пажљиво испланирала њено лансирање.

Кина посљедњих деценија улаже миљарде евра у свој свемирски програм.