Осумњичени за учествовање у рату у склопу терористичке организације Исламска држава Јахја Вуковић ухваћен је у Турској и вечерас је предат Тужитељству БиХ,

Заједничким напорима Тужитељства БиХ и партнерских полицијских и сигурносних агенција, извршено је лоцирање, идентифицирање, ухићење и транспорт осумњиченог са подручја Турске у Босну и Херцеговину.

Изручење осумњиченог реализирано је на Међународном аеродрому Сарајево, након чега је лишен слободе и бит ће предат поступајућем тужитељу.

Осумњичени Јахја, рођен 1999. године у Бихаћу, под истрагом је Одсјека за тероризам у Тужитељству БиХ и осумњичен је да је 2014. године, отпутовао у Сирију, те се прикључио паравојним формацијама тзв. “ИСИЛ-а” који је од стране Вијећа сигурности проглашен терористичком организацијом.

Према прикупљеним доказима, осумњичени се прикључио формацији “Ал Нусра Фронт”, гдје је заједно са другим држављанина БиХ, у оквиру јединице “Хаттаб”, судјеловао у терористичким активностима ове скупине, које су укључивале нападе на становништво, убијање, протуправна затварања и друге терористичке активности.

Прикупљени докази указују да је осумњичени био припадник ових формација до 2019. године и коначног слома структура тзв.”ИСИЛ-а”, након чега се скривао на подручју Турске, гдје је откривен и лишен слободе.

Осумњичени је под истрагом због казненог дјела-организирање терористичке скупине из чланка 202д. ставак 2. у свези са чланком 201. Казненог закона Босне и Херцеговине те ће у законском року бити предат поступајућем тужитељу који ће испитати осумњиченог те донијети одлуку о даљим активностима

Тужитељство БиХ и Одсјек за тероризам операцију су реализирали са партнерским институцијама Босне и Херцеговине и иноземства у оквиру анти-терористичких активности.