Неуспјех система казненог правосуђа де фацто је резултирало некажњавањем починилаца многих озбиљних казнених дјела, стоји у трећем извјештају о праћењу процесуирања предмета корупције пред судовима у БиХ који је сачинио ОСЦЕ.

Криза етике у правосуђу у БиХ и неуспјех да се осигура одговорност за корупцију не могу се игнорисати. Поновна успостава интегритета, непристрасности и одговорности правосуђа је неопходан предувјет за постизање дјелотворнијег одговора правосуђа на корупцију, стоји у извјештају.

Назив извјештаја, Синдром некажњивости, је оштар, али, нажалост, одражава реалну слику тренутне ситуације, казала је амбасадорица Кејтлин Кавалец, шефица Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.

Налази извјештаја указују на неуспјех система казненог правосуђа, што је де фацто резултирало некажњавањем починилаца многих озбиљних казнених дјела.

Извјештај под називом “Трећи годишњи извјештај о одговору правосуђа на корупцију: Синдром некажњивости” представља наставак рада и ослања се на два претходна извјештаја, објављена у фебруару 2018. и априлу 2019. године.

У извјештају се даје оцјена дјелотворности одговора правосуђа на корупцију у 2019. години, на основу праћења 302 предмета корупције пред 45 судова широм Босне и Херцеговине. Такође се даје осврт на проведбу 24 препоруке из претходних извјештаја с циљем унапређења процесуирања предмета корупције у БиХ.

Дјелотворан правосудни систем у БиХ, који се бори против корупције, кључни је дио еуроатлантских интеграција ове државе казао је амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ, Ерик Нелсон.

Нажалост, разни нивои правосудног система нису успјешни у овом погледу. Међународна заједница, која укључује Сједињене Америчке Државе, ОСЦЕ и Европску унију, веома је активна у заговарању транспарентног и дјелотворног правосуђа. Нажалост, не видимо резултате. Препоруке овог извјештаја јасно указују на то да је потребно повећати транспарентност правосудног система. Вањски актери, као што је међународна заједница, не могу бити једини гарант реформе. Власти морају подузети кораке. Грађани и грађанке БиХ то заслужују.

Широко распрострањена корупција у јавној сфери и њена снажна веза с организованим криминалом, представља један од најтежих проблема с којима се БиХ данас суочава те су грађани и грађанке с правом забринути због тога, казао је амбасадор Јохан Затлер, шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник Европске уније у БиХ.

“Крајње је вријеме да власти покажу спремност за увођење промјена које су овој држави очајнички потребне тиме што ће, у што скоријем року, донијети потребне законе и осигурати интегритет, транспарентност и одговорност носилаца јавних функција, што је такође од кључног значаја за враћање повјерења јавности”.​

Овај извјештај је израђен у оквиру пројекта под називом „Процјена потреба правосуђа у процесуирању корупције кроз праћење рада на кривичним предметима“, који се проводи уз подршку Бироа за борбу против међународне трговине дрогом и провођење закона, при Министарству вањских послова САД-а.​