Према препорукама надлежних институција, након два мјесеца паузе, поново је за посјете, отворена већина музеја и галерија. Упосленици ових културних установа вриједно су радили све вријеме, и припремали поставке за овај дан, како би госте дочекали у чистом и сигурном окружењу.

Данас је Међународни дан музеја и ово је први музејски празник посљедњих година, који се не обиљежава цјелодневним специјалним програмом. Ипак у Хисторијском музеју БиХ се радују што су, након 2 мјесеца, отворили врата за посјетиоце.

У музеју је припремљена стална поставка “Опкољено Сарајево”. Ту је и изложба Загрљаји, Сафета Зеца те колекција фотографија Джима Маршала. Врата музеја данас су отворена до поноћи, а посјетиоци се морају придржавати новог музејског бонтона.

ЕЛМА ХОЏИЋ, кустосица Хисторијског музеја БиХ

Мораће се дезинфицирати на уласку. Такођер примамо групе само до 6 људи….

И Земаљски музеј БиХ отвара се за посјетиоце. Упосленици су у протеклом периоду припремали сталне поставке и чистили просторије, како би гости уживали, али и били сигурни. Такођер, мораће се поштовати прописане мјере. Нажалост, дугогодишњи проблеми са којима се боре у овој установи и данас су актуелни.

АНА МАРИЋ, КУСТОСИЦА ЗЕМАЉСКОГ МУЗЕЈА БиХ

То је посебно тужна тема на данашњи дан, на Међународни дан музеја. За ову годину нисмо добили никакве новце, али ево, ми сутра отварамо и чекамо прве госте…

Уз поштивање одлука које су на снази, полако се отварају и остали музеји и галерије. Надлежне институције дозволиле су рад и кинима, али, како сазнајемо, ускоро се неће отварати.

МАРИНА ПОПОВИЋ, “Цинеплекс Палас”, Бањалука

Ми нажалост још увијек не знамо када ћемо отворити врата надамо се ускоро. Проблем је што морамо поштовати мјере сигурности,а осим тога морамо имати и са чиме радити, јер филмове држе амерички дистрибутери а они су их повукли до јула.

САФЕТ ТЕРЗИЋ, Цинема Сити Сарајево

Нећемо моћи одмах приказивати нове филмове ићи ћемо са репризама, а што се тиче самог гледања филмова и то неће бити како смо навикли због прописане дистанце од метар и по до два. Нажалост оно што даје драж кину, пуне сале, премијере…то можемо очекивати тек у јулу.

Начин живота на који смо навикли у посљедња два мјесеца, засигурно ће још дуго бити актуелан. Ипак, отварање културних установа, барем донекле, враћа нас у љепше и позитивније окружење.