“Изложба информативног плаката у Мостару из периода СФРЈ” ауторице Индире Гаштан-Бешо, отворена је у понеђељак, 10. коловоза, у спомен кући Џемала Биједића у Мостару.

Ауторица Гаштан-Бешо, иначе кустосица Музеја Херцеговине Мостар, истакнула је да је изложба посвећена 70. годишњици постојања и рада наведеног Музеја.

“Музеј Херцеговине Мостар организирао је ову изложбу у склопу Мостарског љета и на овај начин жељели смо представити богат фундус наших збирки од којих је једна веома занимљива, збирка плаката, која се састоји од селектираног приказа плаката из различитих области политичких, господарствених, друштвених, културних 60-их и 70-их година 20. стољећа, а који се односе на Мостар и СР БиХ која је једна од република бивше СФР Југославије”, казала је Гаштан-Бешо.

Додала је да се изложба састоји од 21 паноа, односно од 26 изложених плаката, приопћено је из Мостарског љета.

“Морам нагласити да је посебна специфичност изложбе у томе што су изложени оригинални плакати који кронолошки обухваћају период од 1950-их до данас и сачувано је чак по два или више примјерака аутентичног плаката. Сваки плакат, па тако и информативни, преноси оновремене активности једне политичке, друштвене, економске, културне, забавне и других средина, преносећи на становит начин атмосферу и колорит времена из којег потјечу, иако су пролазног карактера, чувају један исјечак времена у којем су настајали”, истакнула је ауторица.

О значају и важности изложбе говорила је директорица Музеја “Битка за рањенике на Неретви” Јабланица Азра Ђелмо.

“Сматрам ову изложбу важном из два разлога. Први је тај што нас подсјећа на важност плаката као медија путем којег су се преносиле одређене поруке. Плакат је заиста представљао важан медиј у бившој Југославији, а препознат је још тијеком Другог Свјетског рата као важно средство политичке пропаганде. Дизајн тих плаката био је обиљежен симболима социјализма и комунизма уз обавезне слогане који су носили одређене политичке поруке. Након рата, плакат је наставио на неки начин служити као медиј путем којег се шаљу те политичке поруке, тако да чак и ови информативни плакати, који су за примарни циљ имали информирати јавност о политичким, културним и другим догађајима, својим дизајном често су преносили политичке поруке. С друге стране, ову изложбу сматрам значајном из простог разлога што свједочи о Мостару у периоду социјализма, који је заиста најзначајнији период у повијести развоја овог града”, истакнула је Ђелмо.

Наредни догађај у оквиру Мостарског љета одржат ће се вечерас, а ријеч је о изложби “Необјављене карикатуре Зуке Џумхура” аутора Бењамина Мушиновића и Мухамеда Крњића која ће бити отворена у Центру за културу Мостар у 20 сати, стоји у приопћењу.