Предсједник Ирана Хасан Рохани и предсједник Афганистана Ашраф Гани отворили су прву жељезничку линију између двије земље, изразивши наду да ће то побољшати трговинске везе у региону.

Пруга дуга 140 километара од источног Ирана до западног Афганистана биће продужена за још 85 километара како би дошла до афганистанског града Херата, чиме ће омогућити кључну саобраћајну везу у Афганистану, земљи у којој су деценије оружаних сукоба пореметиле развој инфраструктуре.

Пројекат изградње пруге, вриједан 75 милиона долара, почео је 2007. године. Иран је финансирао изградњу на обје стране, као дио помоћи за развој Афганистана.

Рохани је путем видео-везе рекао да је данашњи дан један од историјских у односима двије земље, те да је Иран успио да заврши пругу упркос санкцијама које је Техерану увела администрација одлазећег предсједника Сједињених Држава Доналда Трампа након повлачења Вашингтона из Споразума о нуклеарном програму Ирана.

Гани је пругу назвао “вриједним поклоном Ирана”, који ће помоћи да се поново успостави трговинска рута “Пут свиле”, јавио је АП.

Током отварања нове пруге кренули су теретни возови са обје стране.

Власти у Техерану се надају да ће се Иран претворити у регионално средиште транспорта, чиме ће омогућити Афганистану и другим затвореним азијским земљама да превозе робу у луке у Персијском и Оманском заливу.

Иран је већ повезан жељезничким пругама са Туркменистаном, Пакистаном и Турском.