Новоуређена шетница у част мостарским рударима отворена је у суботу на копу Виховићи у Мостару, гдје је засађено и 100 липа, у склопу еколошке акције “И 100 је довољно”.

Акцији коју проводи Еколошка удруга “Еко коп” из Мостара, одазвао се велики број грађана, а садњи су се придружили и мостарски градоначелник Марио Кордић те мостарски вијећници.

Новоуређену шетницу отворили су мостарски рудари заједно с градоначелником и засадили су липу у част мостарским рударима.

Један од рудара казао је како им ово много значи “јер их се након толико година нетко сјетио”.

Градоначелник Кордић је посјетио како рударски коп на Виховићима није имао баш лијепу причу јер се на том локалитету одлагао отпад након рата.

-Природа се некако изборила с тим онечишћењем и данас имамо језеро у којем имамо и неких животиња – додао је Кордић.

Истакнуо је како је ова акција организирана с Градом Мостаром.

-Ми смо преко јавних подузећа подржали цијелу ову причу, очистили овај локалитет и помогли у ископавању рупа, а и дио садница смо помогли набавити – казао је мостарски градоначелник.

Притом је нагласио како ће овакве иницијативе и даље помагати.

-Управо је ово прави пут да заједно с грађанима ове локације освјештавамо. Видите да је данас овдје доста младих људи који ће кроз једну овакву акцију имати једну другачију перцепцију према јавној површини – истакнуо је Кордић.

Најавио је како ће кроз јавна подузећа очистити град и послао поруку како је ово заједнички град који припада свим грађанима и “да ми кроз град почнемо заједно живјети и вратимо ону емоцију коју смо имали према Мостару као лијепом и уређеном еуропском граду”.

Предсједник Еколошке удруге “Еко коп” Вјекослав Новак јако је задовољан одзивом људи на акцију садње стотину липа. Изразио је наду у то да ће у скорој будућности бити још пројеката како би се уредио овај дио града.

Гласноговорник Удруге “Еко коп” Бранислав Стојкић истакнуо је како је површина копа невјеројатна: око 70 ногометних терена, односно 48 тисућа метара четворних.

Додао је како је то један велики простор који Град Мостар мора експлоатирати и искористити на бољи начин, али га мора заштитити.

-Ово данас апсолутно ништа не значи ако немамо сустав који ће заштитити цијели овај простор. Јесу ли то камере, редари или ренџери, стварно не знамо него ми као иницијатори и житељи Рудника, Виховића и Орлаца, а и сви грађани Мостар желимо послати поруку и рећи да је доста. Желимо промијенити ову причу. Желимо да ово буде оаза. Пуно пута говорим како други градови имају своја брда, своје планине и своја излетишта и ми желимо да град Мостар има своје излетиште у Виховићима – казао је Стојкић.

Поручио је како желе да то мјесто буде туристичко-спортско-рекреацијски центар.

-Ми преко градоначелника и вијећника Мостара, који су се одазвали данашњој акцији, лобирамо да се овај дио заштити, урбанистички испланира и буде једна фина атракција града Мостара – истакнуо је Стојкић.

Нагласио је како се данашњом акцијом желе одужити мостарским рударима који су, како је казао, заборављени прије 30 година, а отхранили су и створили овај град.