Родитељи дјеце која похађају дјечији вртић СОС Киндердорф у Горажду, али и дјеце која се налазе на листи чекања, упутили су отворено писмо градским властима у којем изражавају забринутост због најава да ће вртић престати са радом 31. децембра ове године уколико га не преузме Градска управа Горажде.

У писму су родитељи хронолошки подсјетили на развој ситуације која је довела до коначне одлуке Управе СОС-а да концем ове године затворе вртић који су финансирали протеклих 19 година, уколико Градска управа не прихвати њихову понуду о преузимању вртића уз могућност бесплатног кориштења просторија и инвентара наредних 10 година.

“Организација СОС Дјечија села БиХ донијела је одлуку о затварању СОС дјечијег вртића – програм Горажде 31. децембра, уколико Градска управа Горажда не потпише уговор о преузимању вртића на рок од 10 година. Већ неколико мјесеци ми указујемо на овај проблем и покушавамо од надлежних добити одговор како ће бити ријешен јер то је проблем свих нас, родитеља, града и кантона. На овај начин апелујемо да се покуша пронаћи најбоље рјешење. Упутили смо отворено писмо у намјери да покушамо утицати и на вијећнике и Градску управу јер сутра је сједница Градског вијећа, да покушамо указати на потребу рјешавања овог проблема”, каже представница родитеља Амела Шкамо – Жерић.

У писму родитељи упозоравају да би затварањем СОС дјечијег вртића Горажде, више од 50 дјеце остало без права на предшколске активности, 23 дјеце су корисници Ресурсне собе која дјелује у овом вртићу, док је око 100 дјеце на листи чекања дуже од двије године.

Градска управа није спремна прихватитити нови приједлог организације СОС Дјечија села у БиХ, став је градоначелника Мухамеда Рамовића. Он је подсјетио када и под којим је условима ова организација почала дјеловати у Горажду те истакао да је СОС дао немјерљив допринос у одгоју и образовању горажданске дјеце.

Подсјетио је да је током прошле године Градско вијеће Горажде донијело одлуку о преузимању вртића на неодређено вријеме, што је била прва понуда.

“Нејасно је због чега је СОС промијенио ту понуду и градској управи сада нуди да преузме вртић на период од 10 година. Такође је нејасно да задржавају дио просторија, желе да се и даље баве одређеним активностима, све то цијенимо. Али ми смо пристали на прву понуду, вијеће је донијело ту одлуку и ја још увијек чекам да нас позову да тај уговор потпишемо. С обзиром да су они у овој години промијенили своју одлуку, не знамо из којих разлога. Тренутно је расположење и колегија градоначелника и градске управе да овакав уговор на 10 година не можемо прихватити и ми смо затражили и писмено да они промијене понуду поново. Ако су то на исти начин урадили у Мостару и Бихаћу, зашто се то не би могло десити и у Горажду”, истиче градоначелник Мухамед Рамовић.

Наглашава да градска управа настоји пронаћи и алтернативна ријешења.

“Ми тражимо најбољу локацију, имамо и наш Ђачки дом у власништву Града Горажда, као и Плави цвијет и дали смо то струци да нам понуде рјешење, све у интересу наше дјеце јер нам је јако стало да овај проблем ријешимо”, додаје Рамовић.

Један од закључака са састанка родитеља и представника извршне и законодавне власти Горажда је и да делегација градске управе и родитеља посјети сједиште организације СОС у Аустрији у намјери да добију одговоре и евентуално ријеше проблем прије свега у интересу дјеце за чији смјештај у вртићима ни постојећи капацитети нису довољни.