Уз присуство званица и гостију из јавног, политичког и културног живота Мостара, Херцеговачко-неретванске жупаније и БиХ свечано је отворен реконструирани објект Ј.У. Културни центар Мостар–Сјевер.

Пресијецањем врпце објект су отворили Един Мушић, заступник у Заступничком дому Парламентарне Скупштине БиХ, Рашид Хаџовић, жупанијски министар образовања, науке, културе и спорта ХНК и Един Мујан, директор Ј.У. Културног центра Мостар – Сјевер.

Култура као битно обиљежје становника мостарског подручја Бијело Поље, била је активно заступљена још од 1946. године када је изграђен тадашњи „Друштвени дом“. Кроз дуги период овај објект је био израз потребе овдашњих људи, центар културних, забавних и других друштвених активности, приопћили су организатори.

Некадашњем директору овог културног центра и једном од истакнутијих политичких представника Мостара, Мурату Ћорићу на почетку манифестације уручена је захвалница за дугогодишњи допринос и несебични ангажман.

Ћорић је у обраћању указао на значај ове културне установе и захвалио се свима који су у овако тешким временима имали визију, жељу и знање да обнове Центар за културу у Потоцима.

Због убрзаног начина живота, као и промјена у друштвено-социјалним навикама људи, неминовно се наметнула потреба за реконструкцију овог Центра за културу и његово прилогођавање потребама културних удружења на подручју Бијелог поља. Тако се 2018. године приступило пројектирању и реконструкцији дотрајалог културног здања у Бијелом Пољу. Резултат урађеног изњедрио је импресивно, сувремено мултимедијално здање. Велика сала са балконима сада има 350 сједишта, повећан је капацитет позорнице, израђен је сувремени систем освјетљења, разгласа, видео надзора, опреме, као и комуникација у самом простору и око њега.

Директор Ј.У. Културног центра Мостар-Сјевер у обраћању је указао на богату повијест ове установе кроз вријеме, бројна лијепа сјећања свих генерација и емоције које су нераздвојиве за тај храм културе.

“Она је било мјесто гдје су се договарали и организирали сви битни догађаји за ово градско подручје, био је културни путоказ свима нама. Отварање овог реконструираног, модерног објекта је доказ да заједно можемо све. Као што смо га и градили, заједно ћемо учинити све да овај центар културе профункционира у пуном капацитету и да буде препознатљив као кућа у којем живи и развија се култура”, рекао је Мујан.

Највећи значај и устрајност за реконструкцију припада Влади ХНЖ-а и Министарству образовања, науке, културе и спорта ХНЖ-а који су уложили 500.000 марака. Поред реконструкције главне дворане изграђена је и конференцијска сала, простор за вјежбу и пробе, велики фоаје погодан за организацију изложби и презентација, знатан броја канцеларија прилагођених за рад у сувременим условима, велики паркинг простор и знатан вањски мобилијар.

Министар Хаџовић истакао је како од почетка мандата ове Владе ХНЖ-а постоји јасно опредјељење за грађење нових и реконструкције постојећих објеката намијењених образовању, култури, спорту и другим друштвено потребним просторима.

“И у будућности имамо велике планове, наставити ћемо, успркос свим потешкоћама које је изазвала пандемија да градимо и стварамо нове вриједности. Овдје у близини Центра за културу поставили смо камен темељац за спортску дворану што је нови изазов, који желимо урадити. Кроз цијели кантон настојати ћемо урадити све што је у границама могућег за побољшање образовања, културе и спорта и свега што је уз ове области везано”, навео је Хаџовић.

Како је отварање Центра пратила и свечана академија поводом 1. ожујка – Дана неовисности БиХ, заступник у Заступничком дому Парламентарне Скупштине БиХ Един Мушић направио је повијесни осврт о најважнијим датумима БиХ и свим догађајима који су обиљежили дуги и турбулентни период наше земље.

Честитајући надолазећи Дан неовисности БиХ, Мушић се придружио честиткама свима на обнови модерног и функционалног културног центра.

“Жеља ми је да овај прелијепи објект у будућности служи грађанима Бијелог Поља, Мостара и Херцеговине и буде мјесто сусрета, радости и мјесто културног уздизања и надградње”, истакао је Мушић.

Предсједник Управног одбора Ј.У. Културног центар Мостар – Сјевер, Џафер Алић и члан Управног одбора Екрем Чолакхоџић уручили су захвалнице Едину Мушићу и Рашиду Хаџовићу, као најзаслужнијим што је овај објект реконструиран и свечано отворен за кориштење грађанима.

Музеј Херцеговине је у фоајеу Центра за културу за ову свечану прилику организирао изложбу „Политички карактер БиХ кроз стољећа“. Умјетнички дио програма обогатили су умјетници са овог подручја, професор Мустафа Шантић, професорица Дијана Шоше, Аднан Пајевић, Сена Хабибија и Хамза Шантић.