Седамнаести Међународни фестивал комедије “Мостарска лиска 2020.” на којему ће до 30. рујна бити приказане неке од најбољих представа из БиХ отворен је вечерас у Мостару представом Народног позоришта Сарајево “Фистик или сан о сунцу, мјесецу и још неким ситницама”, аутора Алмира Имширевића, чију режију потписује Адмир Гламочак.

Због епидемиолошке ситуације овогодишњи програм “Мостарске лиске” састављен је искључиво од бх. представа, а поред осталих садржаја на овогодишњем фестивалу бит ће одиграно пет представа у натјецатељском дијелу те шеста представа у част награђених.

Иако неће бити представа из регије, равнатељ Народног позоришта Алмир Мујкановић вјерује како публика неће бити разочарана.

“Домаћа комедија има примат код наше публике, тако да вјерујем да ћемо направити свеукупан амбијент којим ће публика на крају бити задовољна. Надам се, такођер, да ћемо врло скоро наше колеге и пријатеље из других земаља гледати на сцени Народног позоришта Мостар”, казао је Мујкановић.

Осим представе “Фистик или сан о сунцу, мјесецу и још неким ситницама”, на Фестивалу ће бити изведена представа Градског позоришта Јазавац из Бањалуке “Истина” Флоријана Зелера, у режији Жељка Стјепановића, те представа “Идентитлук”, настала према мотивима дјела Амина Маалоуфа, у режији Тање Милетић Оручевић. Представа је рађена у копродукцији Народног позоришта Мостар, Хрватског народног казалишта Мостар и Студија за изведбене умјетности из Мостара.

Уз те представе, Народно позориште Тузла доноси представу „Путовање” Вахида Клопића, у режији Мидхата Кушљугића, а посљедњег дана натјецатељског дијела фестивала, у уторак, 29. рујна, посјетитељи ће моћи уживати у изведби представе “Сјећаш ли се Доли Бел”, Абдулаха Сидрана, у режији Кокана Младеновића, насталој у продукцији Камерног театра 55.

Фестивал ће бити затворен 30. рујна додјелом награда те изведбом представе у част награђених. Ријеч је о представи “Чорба од канаринца”, аутора Милоша Радовића, у режији Риада Лјутовића, насталој у продукцији ЈУ Центар културе и младих Опћине Центар Сарајево.

Стручни жири овогодишњег фестивала чине глумац Драган Јовичић, предсједник жирија, те редатељ Иван Лемо и академски сликар и некадашњи директор Народног позоришта Мостар Салко Пезо.

У жирију медија сједит ће Мелиха Смајкић, Цвита Кусић и Росанда Зовко, док су у жирију публике Нада Далипагић, Сеада Куштрић и Шејла Машић.