Перформансом Илије Пуљића, промоцијом романа “Младенка костонога” и разговором с књижевником Желимиром Перишем у четвртак је у Хрватском народном казалишту у Мостару одржана прва вечер 5. Фестивала књижевности и културе “Полигон”.

Директор Фестивала Мирко Божић, који је разговором с књижевником Перишем отворио овогодишњу манифестацију, казао је како је Полигон важан за културу у Мостару.

Важан је као и сваки додатни културни садржај или догађај који се може понудити људима, јер се публика на тај начин одгаја, а што више избора има, то се и укус може боље избрусити. Полигон окупља имена из цијеле регије, али и Еуропе и свијета, а осим тога дајемо доста нагласка на сурадњу с образовним институцијама и тај неки мултимедијални елемент гдје сурађујемо с умјетницима из других жанрова – истакнуо је Божић.

Додао је како је због цјелокупне ситуације с пандемијом коронавируса у једном тренутку мислио како од овогодишњег издања Полигона неће бити ништа.

Ипак смо успјели све организирати, имали смо препреке у смислу немогућности доласка гостију извана, многи фестивали су одгођени или пребачени на онлине платформе, али ми се не дамо и надамо се како ће и ове године све проћи како треба – казао је Божић.

Мостарски књижевник Елведин Незировић казао је како је Полигон један од ријетких догађаја у граду који настоји бити у служби културе као такве.

“Полигон је један од оних који у Мостар, овакав какав већ јест, настоји донијети нешто од онога што имају сви велики и важни градови, а градови нису велики ни по територију који заузимају нити по броју људи који у њему живе. Они су, међу осталим, велики по својој имагинацији, складу који влада између њихових унутарњих различитости, по односу према култури и потреби да се културом оплемењују и шире. Другим ријечима, управо по ономе по чему је Мостар данас мален и неважан”, казао је Незировић.

У склопу овог фестивала у петак, 16. листопада, у Хрватском дому херцега Стјепана Косаче представит ће се књижевнице Магдалена Блажевић и Ивана Рогар, а након тога слиједи пројекција филма “Једна од нас” редатеља Ђуре Гаврана те разговор с аутором.

Полигон завршава у суботу, 17. листопада, у Народном позоришту Мостар гдје ће се представити књижевници Елведин Незировић и Срђан Секулић. Након књижевне вечери слиједи отворење стрип изложбе “Инфра Девил” аутора Берина Тузлића, те наступ елеkтро бeнда дРУМЕЛОДИ.

Полигон је манифестација која настоји окупити све умјетничке форме, књижевност, глазбу, филм, филозофију, стрип, повијест, те најбоље од продукције у тој години довести у Мостар, под једном кровном темом, а тема овогодишњег Фестивала је страх.

Организатори напомињу како је Фестивал организиран поштујући одлуке и препоруке надлежних тијела, те да су дистанца и ношење маске обавезни.