Филмски центар Сарајево и Хисторијски музеј БиХ отворит ће данас изложбу ‘Свакога дана у сваком погледу све више напредујем(о)?’ – босанскохерцеговачка кинематографија од 1947. до 1992. године“.

Изложба је настала из потребе да се укаже на богато филмско наслијеђе Босне и Херцеговине, у исти мах присутно и непознато у популарној култури.

Филмско наслијеђе је обликовано специфичностима стваралачког процеса из којег настаје, овиси о људима који су га својим радом артикулисали, прича о филмовима, али и од прича коју филмови приповиједају.

Изложба настоји одмотати босанскохерцеговачку филмску траку, представити филмске стваратеље и дјелатнике Босне и Херцеговине кроз хисторију и потакнути промишљање о комплексности и изазовима стварања филма – приказујући свијет и живот филма “иза сцене”.

Окосницу изложбе чини наслијеђе три продуцентске куће ‘Босна филм’, ‘Студио филм’ и ‘Сутјеска филм’. Временски, изложба покрива почетке организиране производње филма у Босни и Херцеговини 1947. године оснивањем прве продукцијске куће ‘Босна филм’, преко пермутација у организацији филмске продукције оснивањем ‘Студио’ и ‘Сутјеска филма’, до деведесетих година и почетка рата 1992-1995.

Ко су били пионири и актери босанскохерцеговачког филма? У којим околностима се праве филмови у Босни и Херцеговини? Које теме обрађују филмски ствараоци? Како настаје филм?

То су нека од питања којима изложба ‘Свакога дана у сваком погледу све више напредујем(о)? – босанскохерцеговачка кинематографија од 1947. до 1990. године’ настоји отворити платформу за дијалог о богатом филмском наслијеђу Босне и Херцеговине. То је уједно први корак у оснивању и развоју будућег музеја филма Босне и Херцеговине.

Отворење изложбе ће се одвијати према протоколу, који поштује задате епидемиолошке мјере.