Први дан прољећа Зеничани већ неколико деценија обиљежавали су на себи својствен начин окупљајући се на традиционалној Чимбуријади на обалама ријеке Босне. Због пандемије коронавируса, традиционална Чимбуријаде ове године је отказана, али је мања група Зеничана ипак очувала традицију.

Дужи низ година Форум грађана Зенице ( ФГЗ ) ову традицију употпуњавао је читавим низом пратећих активности које су окупљале велики број грађана Зенице, али и гостију из цијелог региона.

С обзиром на нагло погоршање епидемиолошке ситуације изазване коронавирусом те неповољну ситуацију када је у питању пораст заражених, обољелих и умрлих на подручју цијеле БиХ, Форум грађана Зенице ове године као и претходне неће организовати пратеће активности у склопу Чимбуријаде.

“Апелујемо на све грађане да озбиљно схвате ову тешку ситуацију те да одустану од масовног окупљања, да поштују све мјере и препоруке надлежних кризних штабова, јер само тако можемо сви заједно утјецати да се ова ситуација стабилизује”, поручују из Форума грађана Зеница и додају:

“Ове године вас позивамо да сачувамо традицију и примјерено актуелној епидемиолошкој ситуацији у кругу свога дома, с породицом и пријатељима припремањем зеничког чимбура на симболичан начин поздравимо долазак прољећа”.

Екипа АА обишла је Камберовића поље, на којем је затекла тек понеког пролазника и мању групу Зеничана који су се ипак окупили и припремили чимбур.

Из Форума грађана Зенице позвали су грађане да да слањем фотографија припреме чимбура учествују на конкурсу на тему “Зенички чимбур у доба короне”.

Ове године изостало је и традиционално прољетно купање у ријеци Босни.