Водећи се одлуком кинеске владе да се у тој земљи отказују сви међународни спортски догађаји у 2020., Удруга тениских професионалаца (АТП) и Женска тениска удруга (WТА) отказали су све планиране тениске турнире у Кини до краја ове године.

Тако су из календара АТП Тура испали једини азијски Мастерс 1000 турнир у Шангају, турнир серије 500 у Пекингу те два турнира серије 250 у Ченгдуу и Жухаију.

Из календара WТА Тура испало је чак седам турнира међу којима се истиче WТА Финале, завршни турнир осам најбољих тенисачица свијета у Шенжену с наградним фондом од 14 милиона америчких долара.

“Изнимно смо разочарани што се наши турнири свјетске класе у Кини ове године неће одржати. Нажалост, та одлука укључује и отказивање Шисеидо WТА Фајналс Шенжен, а као посљедица тога је и укидање љествице Porche Race то Shenzhen”, изјавио је предсједник и извршни директор ЊТА Стив Сајмон захваливши се организаторима на напорима које су до сада уложили у припреми за турнире који неће бити одржани.

“Тијеком пандемије је наш приступ био да слиједимо локалне упуте кад је у питању одржавање турнира. Поштујемо одлуку кинеске владе која жели учинити што је најбоље за државу у овој глобалној ситуацији без преседана”, приопћио је предсједник АТП-ја Андреа Гаудензи.

У садашњем оквирном календару АТП Тура за 2020. преостало је 13 турнира, уз посљедње издање АТП Фајналса којему ће домаћин бити Лондон те Некст Ген АТП Фајналса у Милану. Први турнир у наставку сезоне требао би започети 20. аугуста, а то је Мастерс 1000 Вестерн и Саутерн Опен који ће, умјесто у Синисинатију, бити игран у Њујорку непосредно прије УС Опена.

WТА Тур у свом календару за 2020. сада броји 14 турнира, а први од њих је Палермо Лејдис Опен који би требао започети 3. аугуста.