Пет чланова особља Бијеле куће добило је отказ јер су у прошлости користили дроге, укључујући марихуану, рекла је данас портпаролка Бијеле куће Џен Псаки.

Марихуана је постала деликатно питање за Бајденову администрацију јер је њено коришћење у рекреативне сврхе дозвољено у 15 савезних држава и у главном граду Вашингтону, упркос забрани на савезном нивоу.

Портпаролка Бијеле куће рекла је за Асошиејтед прес да је администрација предсједника САД Џозефа Бајдена покушала да не кажњава аутоматски запослене због њиховог понашања у заједницама којима припадају, већ да развије флексибилнију политику.

”Радили смо у координацији са безбједносном службом како бисмо осигурали да више људи има могућност да служи држави у односу на ранији период, када је ријеч о истом нивоу недавне употребе дроге. Иако нећемо улазити у појединачне случајеве, код малог броја отпуштених појединаца било је додатних фактора у игри”, навела је Псаки.

Бијела кућа наводи да може бити више фактора за отпуштање запослених, укључујући често коришћење наркотика.

У вријеме Бајдена је ублажена политика према коришћењу марихуане, а особљу Бијеле куће се толерише ако су је у прошлости конзумирали до 15 пута годишње.