У Сребреници је данас свечаном церемонијом у рад пуштена градска фонтана и откривен “Споменик миру”.

Начелник Општине Младен Грујичић је истакао да је идеја о изградњи споменика подржана од свих политичара у Сребреници, те да је наишла на, како је рекао, огромну похвалу и подршку свих амбасада и амбасадора који су долазили у Сребреницу.

Око изградње “Споменика миру” у протеклом периоду било је доста спорења, јер су Бошњаци били против.

“Увијек се у Сребреници када се појави нека лијепа ствар, постоје и они неки који желе да покваре, да умање љепоту тога, али постоје и они који желе одавде да пошаљу поруку мира, љубави, суживота, развоја Сребренице и ми ћемо у том правцу наставити. Оно што нема алтернативу то је мир, и свако ко има разума у миру види спас, просперитет”, рекао је Грујичић.

Данашњој свечаној церемонији нису присуствовали представници Бошњака у локалној власти.

Отварању “Споменика миру” присуствовао је, између осталих, министар здравства РС Ален Шеранић.

“Мир је врло важан за овај град, за ову земљу, за регион. Мир је пут који почиње споразумима, а наставља се кроз наше разумјевање. Чињеница је да желимо просперитет и напредак и само у миру, суживоту можемо то да добијемо”, рекао је Шеранић.

Бошњаци се од раније противе овом споменику, иако су одборници у скупштини подржали идеју изградње, али сматрају да се нису стекли услови за реализацију.

“Мир нема алтернативу и Бошњаци су то својим повратком након геноцида показали. Мислим да је идеја о споменику отишла у погрешном смјеру, да је то исфорсирано због изборне године. На крају је тај споменик изгубио смисао, а видимо и да су иницијатори саме изградње, то је ОХР, на крају дигли руке од тога”, истакао је замјеник начелника општине Сребреница Хамдија Фејзић.

Подсјећамо, на иницијативу канцеларије високог представника у БиХ, коју је подржао актуелни начелник општине Сребреница Младен Грујичић, Скупштина општине Сребреница 2019. године донијела је одлуку о изградњи “Споменика миру” у Сребреници који је данас и откривен у поводу Међународног дана мира који се обиљежава 21. септембра.