Наоружани нападачи ослободили су данас 27 ученика које су прошли тједан отели из школе у сјеверној држави Нигеру, док сигурносне снаге и даље траже више од 300 ученица отетих у оближњој држави.

Школе у сјеверној Нигерији постале су мете масовних отмица због откупнине. Нападачи упадају у скупинама, многи су на моторима и наоружани пушкама. Двадесет и седам ученика, троје чланова школског особља и 12 чланова обитељи отела је наоружана банда која је упала у владину средњу школу за знаност у округу Кагара у држави Нигер. У нападу су убили дјечака.

Реутерсов свједок видио је дјечаке након пуштања како с наоружаним осигурањем ходају прашњавим селом, неки посрћу и траже воду. Владин дужносник рекао је да су у доби између 15 и 18 година. “Отети ученици и особље владине школе у Кагари те њихови рођаци пуштени су на слободу и преузела их је влада државе Нигер”, написао је у твиту гувернер Абубакар Сани Бело.

Ученици су ослобођени само дан након напада на школу у држави Замфари, гдје су наоружани људи заробили 317 дјевојчица.

Недавни напади изазвали су забринутост због пораста насиља наоружаних банди и исламистичких побуњеника. Джихадистичка скупина Боко Харам и огранак Исламске државе изводе отмице на немирном сјевероистоку Нигерије.

Немири су постали политички проблем за предсједника Мухамадуа Бухарија, умировљенога генерала и бившег војног заповједника који се протеклих мјесеци суочио са све већим критикама због напада наоружаних скупина локално познатих као “бандити”.

Бухари је због погоршања насиља у Нигерији овај мјесец смијенио своје дугогодишње војне заповједнике. У просинцу су наоружани нападачи упали у школу у сјеверозападној држави Кацини и отели готово 350 дјечака, које су након тога спасиле снаге сигурности.

Насиље и несигурност додатно отежавају тешку економску ситуацију с којом се суочавају грађани у најмногољуднијој афричкој земљи и највећем извознику нафте, која се бори с падом прихода због пада цијена сирове нафте уз утјецај пандемије цовида-19. Боко Харам је 2014. у највећој отмици из школе отео више од 270 ученица у граду Чибоку. Око 100 њих и даље се води као нестало.