Број заражених вирусом корона на дневном нивоу у Турској премашио је 50.000, а очекује се да ће предсједник Реџеп Тајип Ердоган наложити јачање рестрикција ове седмице уочи почетка туристичке сезоне, рекао је виши владин званичник.

Турска је на четвртом мјесту у свијету по броју нових случајева инфекције, који су достигли 56.000 прошле седмице, што је пет пута више у односу на почетак марта, када је Ердоган ублажио социјалне мјере рестрикције у периоду, како је рекао, “контролисане нормализације”.

Анкара је за раст броја заражених окривила превелику опуштеност грађана и непоштивање прописа. Влада је 29. марта најавила блокаде током викенда и затварање ресторана у вријеме мјесеца рамазана, који почиње сутра.

Међутим, краткотрајна нормализација стања није добро прошла и очекује се пооштравање мјера након састанка Владе, који је планиран за сутра.

“Чини се да нема другог рјешења осим пооштравања мјера”, рекао је неименовани званичник.

Ердоганова влада одговориће на приједлоге експертског одбора који се састао синоћ.

Званичник је рекао да нове мјере могу да укључе ограничење међуградског саобраћаја, за који љекари кажу да је од кључне важности када се говори о трансмисији, потом ограничење кретања лицима млађим од 20 и старијим од 65 година и затварање спортских и других објеката.

Други извори кажу да је експертски одбор тражио потпуно закључавање у вријеме рамазана или рестрикције међуградског саобраћаја, редукцију градског саобраћаја и промјене радних смјена.

“План је да се смањи број заражених пред почетак туристичке сезоне, јер ће број случајева дневно који премашује 50.000 утицати на туризам на веома негативан начин”, рекао је званичник.

Пандемија је прошле године драстично смањиле приходе од туризма што је главни извор стране валуте у Турској.

Ердоган је 29. марта најавио ограничен рад ресторана само на испоруку и доставу током рамазана, као и наставак полицијског часа од 21.00 до 5.00 часова.