Херцеговачко-неретванска жупанија (ХНЖ) биљежи бољу ситуацију кад је у питању Цовид-19 него протеклих тједана, а бројке свједоче да је забиљежен мањи број и заражених и хоспитализираних особа.

„Показатељи говоре да смо прије два мјесеца у нашој жупанији имали јако стабилну ситуацију, с ниском инциденцом, малим бројем заражених и хоспитализираних. Након тога, услиједила су три тједна врло убрзаног раста заражених и хоспитализираних, због чега је Влада, на приједлог Кризног стожера Министарства здравства, рада и социјалне скрби, 18. ожујка донијела Одлуку о пооштравању мјера (ограничавање рада угоститељских објеката, забрана организирања “живе” глазбе…), изјавио је гласноговорник Кризног стожера Министарства здравства, рада социјалне скрби ХНЖ-а Перо Павловић.

Додао је како је евидентно да су донесене мјере дале резултата и, у коначници, у посљедња два тједна, довеле до пада броја новозаражених и хоспитализираних.

„Ако ове показатеље гледамо кроз постотке, развидно је да смо претпрошли тједан имали 18 % мање заражених у односу на тједан прије, а у тједну иза нас пад од додатних 19 %. Исто вриједи и за број хоспитализираних који је у претпрошлом тједну мањи за 9 % у односу на тједан прије, а у тједну иза нас и за додатних 16 % „, казао је Павловић.

По његовим ријечима, мјере које су у овом тренутку на снази у ХНЖ-у, као и одговорно понашање грађана, дају конкретне резултате.

„Будући да се протеклих неколико тједана ХНЖ потенцирала као једно од најугроженијих жаришта не само у БиХ, него и шире, ови показатељи охрабрују и они поправљају укупни дојам о стању у Жупанији када је у питању пандемија коронавируса“, оцијенио је Павловић.

Додао је како очекују да ће такав тренд бити настављен те позвао све грађане да устрају с одговорним понашањем и поштивањем протуепидемиолошких мјера док су год оне на снази, како би се овај охрабрујући тренд наставио.